Dark
Light

Feyenoorder Henk Schouten: 9 doelpunten in 1 wedstrijd

1 minuut leestijd
Henk Schouten in 1961 – Foto: CC / Henk Lindeboom / Anefo
Henk Schouten in 1961 – Foto: CC / Henk Lindeboom / Anefo

Feyenoorder Henk Schouten slaagde er op 2 april 1956 in om in de competitiewedstrijd tegen De Volewijckers maar liefst negen keer te scoren. Hij veroverde daarmee een plek in de geschiedenisboeken.

Feyenoord-logo
Feyenoord-logo
Schouten, tweevoudig international, vormde samen met Coen Moulijn en Cor van der Gijp een aanvalstrio. Hij scoorde negen keer in een wedstrijd tijdens het laatste seizoen vóór de eredivisie werd opgericht. In 1956 werd er nog gespeeld in twee hoofdklassen. In het overzicht van records in de eredivisie is de voetballer daarom niet terug te vinden. Het eredivisierecord voor wat betreft het aantal doelpunten in één wedstrijd staat op naam van Afonso Alves. Voor Heerenveen scoorde deze Braziliaan in 2007 zeven keer in een competitiewedstrijd tegen Heracles Almelo.

Henk Schouten was na de wedstrijd tegen De Volewijckers overigens helemaal niet zo tevreden. Hij vond dat hij tien keer had moeten scoren. De scheidsrechter keurde zijn tiende treffer echter af. In het voorbijgaan zou de arbiter de topschutter toegefluisterd hebben:

“Jij hebt er toch voldoende gescoord.”

Interview met Henk Schouten:

De zevenklapper van Afonso Alves

×