Dark
Light

Geschiedenis van de Klassieker: Ajax-Feyenoord

Een korte geschiedenis
3 minuten leestijd
De Klassieker - Ajax Feyenoord
De Klassieker - Ajax Feyenoord

De Klassieker is de naam waaronder de traditionele duels tussen Ajax en Feyenoord bekendstaan. Dit weekend is het weer zover en staat de 190e Klassieker op het spel. De vorige Klassieker, op 17 januari 2021, eindigde in 1-0 voor Ajax.

Voetbal zoals die in de jaren dertig veel gebruikt werd - cc
Voetbal zoals die in de jaren dertig veel gebruikt werd – cc
Het Amerikaanse voetbaltijdschrift World Soccer zette de Nederlandse klassieker tussen Feyenoord en Ajax in 2008 op de vijfde plek van de vijftig grootste klassiekers uit de voetbalwereld. Op plek één staat Barcelona-Real Madrid, terwijl de derby uit Schotland tussen Glasgow Rangers en Celtic op plek drie staat.

We kunnen dus met recht spreken van een Klassieker. Maar hoe oud is ‘De Klassieker’ inmiddels? En welke wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord waren het meest legendarisch?

Ontstaan en historie van De Klassieker

De concurrentie tussen Amsterdam en Rotterdam – de grootste twee Nederlandse steden – is terug te voeren tot de Middeleeuwen. In de dertiende eeuw kregen beide steden stadsrechten, Amsterdam omstreeks 1300 en Rotterdam in 1340.

De rivaliteit tussen de voetbalclubs Feyenoord en Ajax ontstond kort na de Eerste Wereldoorlog. Ajax speelde op dat moment al tien jaar in de zogenoemde “Eerste Klasse”, en in 1921 kwam ook Feyenoord in deze voetbalklasse terecht. Op 9 oktober 1921 stonden de clubs uit Amsterdam en Rotterdam voor het eerst op een hoog niveau tegenover elkaar. Ajax won in Rotterdam met 2-3, maar na Rotterdams protest werd de uitslag later bijgesteld naar 2-2. Feyenoord eindigde in deze competitie als tweede achter Blauw-Wit, maar één punt voor concurrent Ajax. Eigenlijk troffen de clubs elkaar al eerder, op 20 mei 1917, maar die wedstrijd werd in een lagere klasse gespeeld.

De Waarheid 14-3-1957 bron: Delpher.nl
De Waarheid 14-3-1957 bron: Delpher.nl

Een zoektocht op het onvolprezen krantenarchief Delpher wijst uit dat er al minstens sinds 1945 van “klassiekers” gesproken wordt in de voetbalsport (waartoe dan ook wedstrijden als bijvoorbeeld PSV-MVV worden gerekend).

De vroegste term “De Klassieker” voor Ajax-Feyenoord (of Feyenoord-Ajax) die ikzelf heb aangetroffen staat in de communistische periodiek De Waarheid, die op 14 maart 1957 in een voorbeschouwing schreef over de aanstaande “Klassieker der techniek“. De wedstrijd die op 17 maart 1957 volgde, eindigde in 1-0 voor Ajax door een doelpunt van Willy Schmidt.

Enkele hoogtepunten uit De Klassieker

Naast de 190 reguliere Klassiekers die tot nu toe zijn gespeeld, waren er ook zeven vriendschappelijke duels. In totaal won Ajax 90 keer, Feyenoord 59 keer en eindigde het duel 48 keer in een gelijkspel. De Klassiekers zijn vrijwel altijd doelpuntrijk. In 197 wedstrijden vielen er tot heden 715 doelpunten, dat is gemiddeld 3,6 goals per duel.

Tot de all-time topscorers die tijdens De Klassieker de bal in het netje deponeerden, bestaat de top drie uit Sjaak Swart (Ajax, 18 goals), Cor van der Gijp (Feyenoord, 14 goals) en Piet van Reenen (Ajax, 12 goals). Marco van Basten (Ajax) en Johan Cruijff (Ajax én Feyenoord) delen met beide negen goals de zevende plek op deze ranglijst.

Ajax-Feyenoord 8-2. Marco van Basten juicht nadat hij de 2-0 heeft gemaakt. Feyenoord-doelman Joop Hiele baalt. (cc - Anefo - Nationaal Archief)
Ajax-Feyenoord 8-2. Marco van Basten juicht nadat hij de 2-0 heeft gemaakt. Feyenoord-doelman Joop Hiele baalt. (cc – Anefo – Nationaal Archief)

Klassiekers met monsterscores

Tot de meest gedenkwaardige Klassiekers behoort een aantal wedstrijden. De meeste goals in één Klassieker, veertien stuks, vielen in de wedstrijd op 28 augustus 1960, toen Feyenoord met liefst 9-5 van Ajax won. Vier jaar later, in november 1964, zette Feyenoord opnieuw een monsterscore van 7-4 op het bord. Tussendoor, in juni 1963, won Ajax in Rotterdam met 3-6.

Een van de meest recente wedstrijden met een monsterscore, was De Klassieker van 18 september 1983. Deze match eindigde in een score van 8-2 in het voordeel van de thuisspelende ploeg Ajax. Voor de Amsterdammers scoorde Marco van Basten toen drie keer. Feyenoord – met Johan Cruijff en Ruud Gullit in het team – werd in dat seizoen, ondanks deze tik, wel kampioen.

Met iets minder doelpunten, maar nog steeds spectaculair, waren de Klassiekers op 2 mei 1999 (Ajax-Feyenoord 6-0), waarbij Jari Litmanen twee keer doel trof, en de wedstrijd Feyenoord-Ajax van 9 januari 2012, die Feyenoord met 4-2 won. John Guidetti scoorde in dat duel driemaal.

Ook interessant: Waarom heeft Rotterdam netnummer 010? (en Amsterdam 020)
…of: Rotjeknor – Een negatieve bijnaam voor Rotterdam
Boek: 010 en 020, eeuwige rivalen?

Bronnen

Internet
-http://www.afc-ajax.info/nl/club/Feyenoord
-http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Klassieker
-http://www.sportgeschiedenis.nl/de-vraag-van-de-dag/wanneer-speelden-ajax-en-feyenoord-voor-de-eerste-keer-tegen-elkaar/
-http://www.at5.nl/artikelen/167514/jarige-ajacieden-en-doelpuntrijke-duels-vijf-feiten-over-de-klassieker

×