Dark
Light

Foto grote liefde Vladimir Lenin ontdekt

1 minuut leestijd
De ontdekte foto van Apollinariya Yakubova
De ontdekte foto van Apollinariya Yakubova

Apollinariya Yakubova wordt vaak ‘de grote liefde’ van Vladimir Lenin genoemd. Maar hoe deze Russische eruit zag was niet bekend. Een historicus heeft nu in een Russisch archief een foto van de dame gevonden.

Vladimir Lenin
Vladimir Lenin
De historicus, Robert Henderson, is verbonden aan de Queen Mary Universiteit in Londen. Terwijl hij onderzoek deed voor een boek over revolutionair Vladimir Burtsev, ontdekte hij in het Russische staatsarchief bovenstaande foto van Apollinariya Yakubova.

Volgens sommige verhalen zou Lenin haar eind negentiende eeuw, toen beiden in Sint-Petersburg verbleven, ten huwelijk hebben gevraagd. Yakubova zei echter nee en daar zou Lenin nooit helemaal overheen gekomen zijn.

Ballingschap

De foto van de jonge Yakubova is volgens de Daily Mail gemaakt toen ze in een Siberisch strafkamp zat vanwege haar politieke activiteiten. De Russische, dochter van een priester, wist te ontsnappen en reisde vervolgens naar Londen waar ze een van de leidende figuren van de communistische partij in ballingschap werd. In Londen organiseerde ze onder meer verschillende debatten over het communisme. Ze ontmoette er Lenin opnieuw. Die was toen inmiddels getrouwd met Nadezhda Krupskaya.

Henderson is er zeker van dat het Apollinariya Yakubova is die op de foto staat, onder meer omdat haar naam op de achterzijde van het document is geschreven.

×