Dark
Light

Frank Zamboni (1901-1988) – Uitvinder van de ijsdweilmachine

Auteur:
2 minuten leestijd
Frank Zamboni - Foto van een willekeurige ijsdweilmachine - cc/ Myrabella
Frank Zamboni - Foto van een willekeurige ijsdweilmachine - cc/ Myrabella

Het is woensdag precies 112 jaar geleden dat Frank Zamboni, de uitvinder van de ijsdweilmachine, werd geboren. Google staat bij dat feit stil met een interactieve Doodle.

Doodle ter ere van Frank Zamboni
Het bekende logo van Google wordt op bijzondere dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van de 112e geboortedag van Frank Zamboni, is het traditionele logo woensdag vervangen door een afbeelding van een ijslandschap met daarop een ijsdweilmachine. De Doodle is dit keer interactief. Wie op de afbeelding klikt kan een paar spelletjes spelen en zelf een dweilmachine bedienen. Gebruikers worden uitgedaagd om de verschillende ijsvloeren steeds zo snel mogelijk met een Zamboni te dweilen. Wie over een bananenschil rijdt heeft een probleem, want dan begint de machine te tollen.

Frank Zamboni

Frank Zamboni
Frank Zamboni werd geboren in een tijd waarin de moderne ijskasten nog niet bestonden. Samen met zijn broer Lawrence opende hij daarom een ijsfabriek waar ijsblokken werden gemaakt die gebruikt konden worden om spullen te koelen. Nadat halverwege de jaren 1930 de elektrische ijskast was uitgevonden, werden de grote ijsblokken overbodig.

Zamboni besloot zijn grote fabriekshal en ijsmachines hierna op een andere manier te gebruiken. Hij veranderde zijn fabriek in een ijsbaan. Een gat in de markt, zo bleek. Jaarlijks kwamen er zo´n 150.000 mensen op de ijsbaan af. De ijsbaan in de hal moest geregeld gedweild worden en dat was een tijdrovend klusje waar drie man steeds zo’n anderhalf uur werk aan hadden. Zamboni onderzocht mogelijkheden om het dweilen efficiënter te maken en introduceerde in 1948 de naar hem vernoemde ijsdweilmachine, de zogenaamde Zamboni.

Deze geavanceerde machine kan het ijs in maar liefst tien minuten dweilen. Dat dit met de machine zo snel kan komt omdat hij alle dweiltaken in een keer uitvoert. Tijdens het rijden schaven snijplaten een heel klein laagje van het ijs af en dit ijs wordt via transportbanden afgevoerd naar een bak in de machine. Daarnaast wordt er met een hoge druk water op het oppervlak gespoten zodat vuil verwijderd wordt en gaten in het ijs gevuld worden. Dankzij een grote vloerwisser wordt het overtollige water hierna direct afgevoerd.

Van de Zamboni Ice Resurfacer, zoals de machine tegenwoordig heet, zijn inmiddels zo’n tienduizend exemplaren verkocht. In Nederland zijn de machines geregeld op televisie te zien tijdens de verschillende schaatswedstrijden.

Zie ook: Lijst van uitvindingen

De doodle ter ere van Frank Zamboni


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×