Frank Zamboni (1901-1988) – Uitvinder van de ijsdweilmachine

Het is woensdag precies 112 jaar geleden dat Frank Zamboni, de uitvinder van de ijsdweilmachine, werd geboren. Google staat bij dat feit stil met een interactieve Doodle.

Doodle ter ere van Frank Zamboni
Het bekende logo van Google wordt op bijzondere dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van de 112e geboortedag van Frank Zamboni, is het traditionele logo woensdag vervangen door een afbeelding van een ijslandschap met daarop een ijsdweilmachine. De Doodle is dit keer interactief. Wie op de afbeelding klikt kan een paar spelletjes spelen en zelf een dweilmachine bedienen. Gebruikers worden uitgedaagd om de verschillende ijsvloeren steeds zo snel mogelijk met een Zamboni te dweilen. Wie over een bananenschil rijdt heeft een probleem, want dan begint de machine te tollen.

Frank Zamboni

Frank Zamboni
Frank Zamboni werd geboren in een tijd waarin de moderne ijskasten nog niet bestonden. Samen met zijn broer Lawrence opende hij daarom een ijsfabriek waar ijsblokken werden gemaakt die gebruikt konden worden om spullen te koelen. Nadat halverwege de jaren 1930 de elektrische ijskast was uitgevonden, werden de grote ijsblokken overbodig.

Zamboni besloot zijn grote fabriekshal en ijsmachines hierna op een andere manier te gebruiken. Hij veranderde zijn fabriek in een ijsbaan. Een gat in de markt, zo bleek. Jaarlijks kwamen er zo´n 150.000 mensen op de ijsbaan af. De ijsbaan in de hal moest geregeld gedweild worden en dat was een tijdrovend klusje waar drie man steeds zo’n anderhalf uur werk aan hadden. Zamboni onderzocht mogelijkheden om het dweilen efficiënter te maken en introduceerde in 1948 de naar hem vernoemde ijsdweilmachine, de zogenaamde Zamboni.

- advertentie -

Deze geavanceerde machine kan het ijs in maar liefst tien minuten dweilen. Dat dit met de machine zo snel kan komt omdat hij alle dweiltaken in een keer uitvoert. Tijdens het rijden schaven snijplaten een heel klein laagje van het ijs af en dit ijs wordt via transportbanden afgevoerd naar een bak in de machine. Daarnaast wordt er met een hoge druk water op het oppervlak gespoten zodat vuil verwijderd wordt en gaten in het ijs gevuld worden. Dankzij een grote vloerwisser wordt het overtollige water hierna direct afgevoerd.

Van de Zamboni Ice Resurfacer, zoals de machine tegenwoordig heet, zijn inmiddels zo’n tienduizend exemplaren verkocht. In Nederland zijn de machines geregeld op televisie te zien tijdens de verschillende schaatswedstrijden.

Zie ook: Lijst van uitvindingen

De doodle ter ere van Frank Zamboni

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: