Dark
Light

Fundering Oldenzaalse stadspoort mogelijk gevonden

Auteur:
1 minuut leestijd
Archeoloog bij de vermoedelijke fundering van de stadspoort
Archeoloog bij de vermoedelijke fundering van de stadspoort (Gemeente Oldenzaal)

Archeologen denken donderdag in Oldenzaal een deel van de middeleeuwse Deurninger stadspoort te hebben gevonden. De vermoedelijke fundering van de muur werd aangetroffen tijdens het verleggen van kabels en leidingen aan de Deurningerstraat.

Nadat Oldenzaal in de dertiende eeuw stadsrechten kreeg, werd de stad ommuurd. In de Tachtigjarige Oorlog was de stad een vesting die beurtelings in Staatse en Spaanse handen viel. Burgemeester Patrick Welman nam na de vondst een kijkje bij de opgravingen en was opgetogen:

“Een geweldige ontdekking. We hebben niets tastbaars meer van de stadsmuren en stadspoorten, dus dit is een geweldige vondst.”

Het is niet helemaal bekend wanneer de stadsmuur is gebouwd. Er is sowieso vrij weinig bekend over de verdedigingswerken. Archeologen hopen aan de hand van de nieuwe ontdekking meer te weten te komen over de ontwikkeling van Oldenzaal door de eeuwen heen. Momenteel is nog weinig zichtbaar van de vermoedelijke fundering van de stadspoort. Over twee maanden wordt de straat echter helemaal opengebroken vanwege de aanleg van een nieuw riool. De hoop is dat men dan meer restanten bloot kan leggen.

Boek: Hanzestad Oldenzaal

×