Dark
Light

Generaal die executie Ceauşescu organiseerde overleden

Auteur:
1 minuut leestijd
Victor Stanculescu
Victor Stanculescu

De Roemeense oud-generaal Victor Stanculescu is zondag op 88-jarige leeftijd overleden. De generaal speelde in 1989 een grote rol bij de omverwerping van het regime van dictator Nicolae Ceauşescu.

Toen het Roemeense volk in 1989 in opstand kwam tegen Nicolae Ceauşescu verzocht de dictator generaal Stanculescu om hard op te treden. Een opstand in Timisoara werd hardhandig neergeslagen. Vanwege zijn betrokkenheid bij die actie werd Stanculescu in 2008 veroordeeld tot vijftien jaar cel. Twee jaar geleden kwam hij vervroegd vrij.

Met het neerslaan van de opstand in Timisoara was de geest niet terug in de fles. Het beknotte Roemeense volk wilde vrijheid. Toen Nicolae Ceauşescu op 20 december een toespraak hield in Boekarest, keerde het volk zich onverwachts massaal tegen hem. De revolutie was toen definitief een feit. Met zijn vrouw Elena probeerde de dictator te vluchten, maar hij werd al snel opgepakt. De volledige legertop liet hen vallen.

Executie

Na een schijnproces werden de dictator en zijn vrouw ter dood veroordeeld. Generaal Stanculescu had zitting in het tribunaal en keerde zich tegen de dictator, die dat maar moeilijk kan verkroppen en hem voor ‘verrader’ uitmaakte. De executie, die na de uitspraak door Stanculescu werd georganiseerd, werd voltrokken op Eerste Kerstdag 1989. De beelden van de levenloze lichamen van de Ceauşescus gingen de hele wereld over.

Lees ook: Nicolae Ceasusescu 1918-1989) – Roemeens dictator
Boek: Nicolae Ceausescu – The Last Romanian Dictator?

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×