Dark
Light

Geschiedenis van de Playboy

Het mannenblad van Hugh Hefner
4 minuten leestijd
Aansteker met hen kenmerkende Playboy-logo
Aansteker met hen kenmerkende Playboy-logo (CC BY-SA 3.0 - Downtowngal - wiki)
Mannenblad Playboy maakte in 2015 bekend dat het voortaan geen naakte vrouwen meer zal laten zien in het blad. Hét unique selling point van het blad verdwijnt daarmee. Voor Ties Ramekers van Histoday aanleiding om eens in de geschiedenis van het mannenblad te duiken.

Als verklaring voor de koerswijziging gaf Playboy, dat uiteraard aan oprichter Hugh Hefner toestemming heeft gevraagd, het feit dat naakte vrouwen tegenwoordig in overvloed onder handbereik zijn online, dat daarvoor geen Playboy gekocht hoeft te worden. Er zullen nog steeds wel vrouwen in verleidelijke poses te bewonderen zijn, aldus het blad, maar met de edele delen bedekt. En bovendien lezen mannen de Playboy toch alleen voor de interviews.

Eerste uitgave van de Playboy, met Marilyn Monroe op de cover
Eerste uitgave van de Playboy, met Marilyn Monroe op de cover
Het enorme succes van Playboy begon in 1953, toen het eerste nummer uitkwam. Oprichter en hoofdredacteur Hugh Hefner (een in 1926 in Chicago geboren Tweede Wereldoorlog-veteraan en Esquire-journalist) had al een tijdje rondgelopen met het idee om een blad uit te brengen voor jonge gentlemen die zich in de hogere kringen begaven en zich de geneugten van hun geprivilegieerde leven goed lieten smaken. Hij wilde het blad Stag Party noemen (vrijgezellenfeest), maar werd in 1949 gedwarsboomd door het blad Stag.

Marilyn Monroe

Titels als Top Hat, Bachelor, Sir, Gentleman et cetera passeerden de revue, maar het werd uiteindelijk Playboy, een term uit dezelfde jetset-scene. Voor het eerste nummer deed Hefner een verstandige keuze wat de ‘centerfold’ betreft: hij plaatste foto’s van een kalender van de platinablonde Marilyn Monroe, die vier jaar eerder genomen waren. De carrière van Monroe was in de tijd dat de eerste Playboy uitkwam, december 1953, net goed van de grond gekomen.

Marilyn Monroe sierde de cover vrolijk lachend en gekleed in een weinig verhullend zwart jurkje, dat haar beroemde decolleté goed naar voren liet komen.

Maar binnenin koos Hefner voor echte vernieuwing: waar bloot- en zelfs pornobladen al sinds de uitvinding van de fotografie hadden bestaan, koos hij ervoor om het naakte vrouwelijke lichaam te tonen, niet in een sleazy blaadje, noch op een pretentieus schilderij, maar stijlvol en naar de smaak van een gentleman, die ermee gezien kon worden: de foto van Monroe toonde haar helemaal naakt, edele delen net uit het zicht. Hefner had een erg sexy foto uitgekozen die voor de kalender te risicovol gevonden was, maar voor de eerste Playboy een schot in de roos. Geholpen door een flinke promotiecampagne was het ongenummerde blad een succes: alle ruim 50.000 gedrukte exemplaren werden verkocht, à 50 cent per stuk.

Playmate of the Month

Om het blad te kunnen uitbrengen had Hefner een bedrag van 8000 dollar bij elkaar geleend, onder meer van zijn eigen broer en zelfs zijn moeder. Met de eerste uitgave was dit geld dus al terugverdiend, en met de nummers die zouden volgen bouwde Hefner een imperium op dat qua naamsbekendheid en omvang zijn gelijke niet kent. In het tweede nummer was voor het eerst sprake van een Playmate of the Month en verscheen het logo van het konijn met de vlinderdas, oorspronkelijk als een voetnoot. Het konijn, met zijn seksuele en speelse imago, sprak Hefner zeer aan. Volgens hem was het precies wat mannen zo aantrekkelijk vonden in de frisse girl next door, in plaats van de verdorven femme fatale.

De al in 1962 overleden Marilyn Monroe kan je echter moeilijk een type-buurmeisje noemen. Ze was vooral een seksbom in optima forma. Gezien de lange lijst van Playmates en liefjes van Hefner, waarvan hij er op een gegeven moment bijna tien tegelijk als vriendin had, maar die allemaal even blond en rondborstig waren, is het duidelijk dat het type-Marilyn Hefners favoriet is. Zijn huidige zestig jaar jongere echtgenote Crystal, met wie hij trouwde in 2012, is van hetzelfde laken een pak. Hugh houdt van lang blond haar en dikke tieten.

Het zal niet verbazingwekkend zijn dat Hugh zich niet beperkt tot Crystal op amoureus gebied, dat heeft hij nooit gedaan. De mogelijke oorsprong van de vrijheidsdrang van deze door veel mannen beneden casanova is echter een beetje tragisch: in 1949 trouwde hij met Mildred Williams, een studiegenoot, maar vlak voor de bruiloft biechtte Mildred op dat ze vreemd was gegaan. Het feest ging door, maar Hugh was er kapot van. Hij noemde het moment dat hij hoorde van de ontrouw van zijn aanstaande ‘the most devastating moment of my life’. Het echtpaar probeerde het huwelijk in stand te houden door elkaar vrijheid te geven wat bedpartners betreft, wat uiteindelijk niet mocht baten: ze scheidden in 1959.

Playboy Mansion - cc
Playboy Mansion – cc

Vanaf dat moment heeft Hefner zich nooit meer alleen aan één vrouw gewijd. In de beroemde Playboy Mansion in Los Angeles, eigenlijk de tweede ‘mansion’ na Hefners vertrek uit Chicago, waar hij al een landhuis bezat, is hij naar eigen zeggen met meer dan duizend vrouwen naar bed geweest. Daarnaast werden er de meest exclusieve feestjes gegeven, waar de groten der showbizz-aarde zich graag vertoonden. Hugh Hefner heeft de leiding over Playboy in 2012 aan zijn jongste zoon Cooper gelaten, maar de big smile op zijn gezicht zit nog steeds gebeiteld, en zal ook niet meer verdwijnen.

Naast de traumatische ervaring met zijn eerste echtgenote lijkt Hefner echter met een tweede trauma rond te lopen, namelijk het feit dat hij het nooit met Marilyn Monroe heeft kunnen aanleggen. Hij heeft zijn grote succes mede aan haar te danken gehad, maar heeft haar zelfs nooit ontmoet. Hoe belangrijk zij voor hem is geweest, en hoezeer hij dichtbij haar wil zijn, spreekt uit het volgende: de 89-jarige Hefner zal niet lang meer onder ons zijn, en als hij sterft, zal hij begraven worden op de Westwood Village Memorial Cemetery in Los Angeles. Daar heeft hij de crypte naast die van Monroe alvast gereserveerd.

Boek: Playboy – The Celebrities
DVD: Hugh Hefner – Playboy Activist And Rebel

A history of Playboy

×