Dark
Light

Gestolen beeld Rodin na 24 jaar terecht

Auteur:
1 minuut leestijd
Jong meisje met slang - Auguste Rodin (detail)
Jong meisje met slang - Auguste Rodin (detail)

In Amerika is een kunstwerk van de bekende beeldhouwer Auguste Rodin teruggevonden. Het werk, getiteld Jong meisje met slang, verdween in 1991 ontvreemd tijdens een grote kunstroof in Californië.

Jong meisje met slang - Auguste Rodin
Jong meisje met slang – Auguste Rodin
Het beeld bevond zich in 1991 in een villa in Beverly Hills. Toen de eigenaresse op vakantie was werd er ingebroken. De dieven namen een groot aantal kunstwerken, waaronder het beeld van Rodin, mee. De waarde van de buit bedroeg in totaal circa één miljoen dollar.

De man die op het pand zou passen tijdens de afwezigheid van de vrouw, werd door de dieven omgekocht. Voor 5000 euro leverde hij hen een kopie van de huissleutel.

Er bevonden zich meer werken van Rodin in de woning, waaronder versies van ‘De kus’ en ‘De eeuwige lente’. Ook die werden ontvreemd.

Hoewel de man die de dieven de sleutel had geleverd al snel na de diefstal werd opgepakt, bleef de zaak verder onopgelost. Van de werken ontbrak ook ieder spoor.

Jong meisje met slang werd onlangs aangeboden bij veilinghuis Christie’s en daar herkend als gestolen. De voormalige eigenaresse heeft het beeld inmiddels weer terug. Het beeld heeft volgens kenners een waarde van ongeveer 100.000 dollar.

Boek: Auguste Rodin. Beeldhouwwerken en tekeningen

×