Dark
Light

Gestolen schilderijen Picasso en Chagall teruggevonden in kelder

Auteur:
1 minuut leestijd
De twee teruggevonden schilderijen. Links het werk van Chagall, links de Picasso
De twee teruggevonden schilderijen. Links het werk van Chagall, rechts de Picasso - Foto: Politie Namen

De politie van Namen heeft in een kelder in Antwerpen twee waardevolle gestolen schilderijen gevonden: een van Picasso en een van Chagall. De werken werden in 2010 gestolen uit een woning van een kunstverzamelaar in Tel Aviv.

Dat de schilderijen zijn teruggevonden is vrij bijzonder. Jarenlang ontbrak namelijk ieder spoor. Eind 2022 kreeg de politie in Namen echter een tip over een man die de werken in de stad te koop aan zou bieden. De politie hield de verdachte en diens vrouw vervolgens maandenlang in de gaten.

Een week geleden voerde de politie uiteindelijk twee huiszoekingen uit en werden de man en zijn vrouw gearresteerd. Tijdens dit onderzoek werd een aanzienlijk geldbedrag aangetroffen, maar de schilderijen trof men niet aan. De man bekende wel dat hij de schilderijen in bezit had, maar weigerde prijs te geven waar hij ze bewaarde.

Bij een derde huiszoeking vond de politie de schilderijen in een kelder in Antwerpen. Ze bleken te zijn opgeslagen in twee houten kisten, om te voorkomen dat ze schade opliepen. Volgens de politie verkeren de schilderijen inderdaad nog in goede staat en zitten de werken nog in hun originele lijst. Het gaat om de schilderijen L’homme en prière van Chagall en Tête van Pablo Picasso met een gezamenlijke waarde van ruim 820.000 euro.

De hoofdverdachte zit momenteel nog vast.

×