Dark
Light

Gestolen schilderij van Westfries Museum teruggevonden in Polen

2 minuten leestijd
Rebecca en Eliëzer - Jan Linsen
Rebecca en Eliëzer - Jan Linsen, 1627 (Westfries Museum)

Bijna twintig jaar na een grote kunstroof in het Westfries Museum in Hoorn heeft de politie in Polen bij een inval in een appartement in Krakau een van de gestolen schilderijen teruggevonden. Het gaat om het schilderij Rebecca en Eliëzer van Jan Linsen. Het werk werd aangetroffen bij een man met de Oekraïense nationaliteit.

In januari 2005 werden in totaal vierentwintig schilderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw gestolen uit het museum, evenals zeventig stukken zilver uit dezelfde periode.

Ruim tien jaar werd geen spoor aangetroffen van de gestolen werken. Tot in 2015 een foto van het nu teruggevonden schilderij opdook op het internet. Mede dankzij de inzet van de bekende kunstdetective Arthur Brand werden vervolgens enkele werken teruggevonden. Vijf schilderijen, die in Oekraïne waren geconfisqueerd, werden in 2016 teruggegeven aan het museum. Rebecca en Eliëzer zat daar echter niet bij, maar dat werk is nu dus alsnog opgedoken.

Redelijk goede staat

Hoewel Arthur Brand dit keer zelf niet betrokken was bij het terugvinden, was hij wel de eerste die museumdirecteur Ad Geerdink op de hoogte bracht van de vondst. Een Poolse nieuwssite bleek het nieuws te hebben gepubliceerd. Het schilderij is overgebracht naar het Koninklijk Paleis in Krakau. Onduidelijk is wanneer het schilderij van Jan Linsen terugkeert naar Hoorn. Via de Nederlandse politie ontving het museum een foto van het teruggevonden werk, dat op het eerste oog in redelijk goede staat lijkt te verkeren.

De foto van het teruggevonden werk, dat het Westfries Museum ontving  via de Nederlandse politie.
De foto van het teruggevonden werk, dat het Westfries Museum ontving via de Nederlandse politie.

Rebecca en Eliëzer dateert uit 1627. Jan Linsen was gespecialiseerd in het maken van historiestukken en Italiaanse landschappen. Hij verbleef een tijd lang in Italië en maakte deel uit van de roemruchte Bentvueghels, de kring van Nederlandse kunstenaars in Rome. Daar kreeg hij de bijnaam Hermafrodito. Linsen leidde een turbulent leven en werd doodgestoken bij een kaartspel.

‘Nog achttien te gaan’

Het teruggevonden schilderij is het enige werk van Linsen in de collectie van het Westfries Museum. Ad Geerdink:

We zijn heel blij met de op handen zijnde terugkeer van deze verloren zoon. Het was vanwege de beeldende, kleurige voorstelling altijd een publiekslieveling. Met name de collega’s die de roof in 2005 hebben meegemaakt, reageren emotioneel op de vondst: die verschrikkelijke inbraak is nog altijd een open wond. We hopen het schilderij nu zo snel mogelijk weer in het museum te kunnen laten zien. Nog achttien te gaan. De toekomst van het museum is niet compleet als niet ook deze kunstwerken zijn teruggekeerd.

×