Gewone Nederlanders en de Holocaust

Detail van de omslag van het boek van Van der Boom
Historicus Bart van der Boom is donderdag 3 mei te gast in het Verzetsmuseum Amsterdam. Hij zal dan met David Barnouw van het NIOD spreken over zijn nieuwste publicatie: Wij weten niets van hun lot. In dit boek, dat in april verschijnt bij uitgeverij Boom, geeft de historicus antwoord op de vraag wat gewone Nederlanders tijdens de bezetting vonden en wisten van de Jodenvervolging.

Hoe zat het met die gewone Nederlanders? Leefden zij mee met hun vervolgde landgenoten, of liet hun lot hen koud? En wat wisten zijdaarvan? Op basis van 164 merendeels nooit eerder onderzochte dagboeken reconstrueerde de Bart van der Boom de stemming en kennis ten aanzien van de Holocaust.

- advertentie -

Van der Boom concludeert in Wij weten niets van hun lot dat de meeste Nederlanders Jodenvervolging hartgrondig afwezen. Zij vermoedden dat de Joden het in Polen zeer zwaar zouden krijgen en dat velen zouden sterven, maar de werkelijkheid – de vernietiging – konden zij zich niet voorstellen. De ‘onderschatting van het gevaar’ is volgens hem een sleutel tot de oplossing van het raadsel dat zowel Joden als niet-Joden bleven gehoorzamen.

De bijeenkomst in het Verzetsmuseum wordt ook bijgewoond door Ed van Thijn die zelf ondergedoken is geweest. Hij zal reageren op de presentatie van Bart van der Boom.

Bart van der Boom (1964) is universitair docent moderne Nederlandse geschiedenis in Leiden en publiceerde eerder boeken over de plaatsvervangend leider van de NSB Kees van Geelkerken, Den Haag in de Tweede Wereldoorlog, de Organisatie Bescherming Bevolking en de stemming tijdens de Duitse bezetting.

De bijeenkomst vindt plaats in het Verzetsmuseum Amsterdam (Plantage Kerklaan 61) en start om 15.30 uur. De entree bedraagt 12,50 euro. Reserveren is aanbevolen en kan via tel. (020) 6202535 of lezingen@verzetsmuseum.org

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: