KlussenKlussen

De “Club van 27”

De “Club van 27” (Of: Forever 27) is de benaming voor een groep beroemde muzikanten die op 27-jarige leeftijd overleden.

- ad -

Jim Morrison in 1969 - Foto: Elektra Records
Jim Morrison in 1969 – Foto: Elektra Records
Tot de “Club van 27” behoren circa vijftig artiesten. Onder wie Kurt Cobain, Janis Joplin, Jim Morrisson (The Doors), Chris Bell en Jimi Hendrix. Maar ook artiesten als Amy Winehouse, Alan Wilson, Robert Johnson, Grateful Dead-oprichter Ron ‘PigPen’ McKurnan, Richie James Edwards en voormalig Rolling Stones-gitarist Brian Jones stierven toen ze nog maar 27 jaar waren.

Ontstaan van de “27 Club”

Het idee van de 27 Club ontstond in 1994, na de dood van Nirvana-leadsinger en gitarist Kurt Cobain. Hij pleegde zelfmoord in zijn woning door zichzelf met een geweer door het hoofd te schieten, al zijn er ook complottheorieën die beweren dat zijn vrouw Courtney Love achter zijn dood zat.

Artiesten die een losbandige levensstijl leden – denk aan veel alcohol en drugsgebruik – én op 27-jarige leeftijd stierven, worden tot de 27 Club gerekend. Vaak betreft het artiesten die letterlijk bezweken onder de druk van plotselinge roem en daardoor verslaafd raakten. Ze stierven door hun verslaving aan drugs en drank (denk aan Janis Joplin, Jimi Hendrix of Ron McKurnan) of door zelfmoord (Kurt Cobain, Pete Ham, Jonathan Brandis, Slađa Guduraš). Sommigen stierven door een ongeluk (Chris Bell).

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

De – tot het moment van schrijven – laatste artiest die tot de 27 Club ‘toetrad’, was op 30 januari 2017 James Laurence, van de hiphop-formatie Friendzone. De doodsoorzaak werd niet bekendgemaakt.

~ Enne Koops

Video over de “Club van 27”

Lees ook: Biografie Kurt Cobain
Boek: The 27 Club – The Lives and Legacies of Jimi Hendrix, Janis Joplin, and Jim Morrison

- ad -

Bronnen

- advertentie-

Internet
-https://www.boredpanda.com/the-members-of-the-27-club/
https://en.wikipedia.org/wiki/27_Club
-https://www.biography.com/people/groups/the-27-club


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereMoederstad - Philip DrögeBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las