Gravin Margaretha van Beieren (1311-1356)

Margaretha van Beieren
Margaretha van Beieren
Dochter van graaf Willem III van Holland en Johanna van Valois. Trouwde in 1324 in Keulen met de Duitse Keizer Lodewijk IV (Van Beieren).

Als haar broer Willem IV, die graaf is van Holland, in 1345 kinderloos sterft, volgt zij hem op. Margaretha wordt gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen. Eigenlijk was haar zoon Willem V de rechtmatige troonopvolger, maar omdat deze nog te jong was nam zij de taken waar.

Conflict

Willem V krijgt al wel enkele bestuurlijke taken. In 1349 breken er conflicten uit tussen de aanhangers van Margaretha van Beieren en de aanhangers van haar zoon Willem V. De Slag bij Zwartewaal is hiervan een van de bekendste conflicten. Het conflict gaat de geschiedenis in als de Hoekse en de Kabeljauwse twisten, waarbij de zogenaamde Hoeken streden voor de ‘zaak’ van Margaretha. Aan de kant van haar zoon Willem V stonden de zogenaamde Kabeljauwen.

Het conflict zorgt er in 1354 voor dat ze afstand doet van haar macht in Zeeland en Holland. Als Margaretha in 1356 overlijdt, erft haar zoon Willem V het laatste gebied waar Margaretha de dienst uit maakte: Henegouwen.

Bekijk meer over:

Biografieën

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: