Dark
Light

Griekse Joden eisen losgeld uit oorlog terug

Auteur:
1 minuut leestijd

Registratie van Joden in Thessaloniki tijdens de Tweede Wereldoorlog
Registratie van Joden in Thessaloniki tijdens de Tweede Wereldoorlog
De Joodse gemeenschap van Thessaloniki daagt Duitsland voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Ze wil het losgeld terug dat tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de nazi’s werd betaald om Grieken, die werden ingezet voor dwangarbeid, vrij te kopen.

In 1942 werden in Thessaloniki ongeveer 10.000 Griekse Joden in de leeftijd van 18 tot 45 jaar door de nazi’s gedwongen te werken aan bouwprojecten. Door de erbarmelijke omstandigheden kwam 12,5 procent van hen daarbij om het leven, zegt David Saltiel, leider van de Joodse gemeenschap in Thessaloniki tegen persbureau Associated Press.

De Joodse gemeenschap sloot uiteindelijk een overeenkomst met de lokale nazicommandant om de dwangarbeiders vrij te krijgen. Ze betaalden 1,9 miljard drachme, een bedrag dat volgens de eisende partij nu inclusief rente zou zijn aangegroeid tot ongeveer 50 miljard euro.

Georganiseerd plan

Niet lang na het betalen van het losgeld werden de meeste joden uit Thessaloniki alsnog overgebracht naar vernietigingskampen in Duitsland. Bijna 97 procent overleefde dit niet. Voor de Tweede Wereldoorlog woonden er 50.000 Joden in Thessaloniki, nu zijn dat er naar schatting nog iets meer dan duizend.

“Het is ongelofelijk wat er gebeurd is,” meent Saltiel. “Wie had kunnen bedenken dat de Duitsers mannen zouden laten werken als dwangarbeiders, hen na betaling van losgeld vrij zouden laten en ze vervolgens in de treinen naar Auschwitz zouden zetten?”

“Er was een georganiseerd plan om de Joden niet alleen fysiek uit te roeien maar hen ook financieel weg te vagen”, aldus Saltiel.

~ Natascha NeefParakalo

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

×