Dark
Light

Griekse koning wilde Elgin Marbles terugkopen

Auteur:
1 minuut leestijd
Otto I van Griekenland
Otto I van Griekenland

De Griekse koning Otto wilde marmeren elementen van de Acropolis terugkopen van Engeland. Dat staat in officiële documenten uit de periode 1834-1842.

In de documenten wordt gesproken over het terughalen van elementen van het Parthenon en de Nike-tempel die zo’n veertig jaar daarvoor in opdracht van de Britse Lord Elgin waren verwijderd van de Acropolis. De Grieken wilden weten hoeveel de marmeren figuren zouden kosten op de Europese kunstmarkt, mogelijk met de intentie om ze te kopen. “Griekenland stelde voor om de Engelsen enkele minder belangrijke oudheden te geven in ruil voor beelden van Athena Nike”, aldus de directeur van het Acropolis Museum, Demetrios Pantermalis.’

De marmeren elementen van de Acropolis werden verscheept naar Londen en in 1816 tentoongesteld in het British Museum. Ze zijn daar nu nog steeds.

Griekenland probeert al decennia lang de ‘Elgin Marbles’ terug te halen naar Athene, maar Engeland wijst alle verzoeken af. Volgens de Britten zijn de stukken onderdeel van het Werelderfgoed en zijn ze in Londen beter toegankelijk voor het publiek.

~ Natascha NeefParakalo

Boek: The Elgin Marbles – The Case for Restitution

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×