Griekse koning wilde Elgin Marbles terugkopen

Parthenon op de Acropolis
De Griekse koning Otto wilde marmeren elementen van de Acropolis terugkopen van Engeland. Dat staat in officiële documenten uit de periode 1834-1842.

In de documenten wordt gesproken over het terughalen van elementen van het Parthenon en de Nike-tempel die zo’n veertig jaar daarvoor in opdracht van de Britse Lord Elgin waren verwijderd van de Acropolis.

De Grieken wilden weten hoeveel de marmeren

- advertentie -figuren zouden kosten op de Europese kunstmarkt, mogelijk met de intentie om ze te kopen. “Griekenland stelde voor om de Engelsen enkele minder belangrijke oudheden te geven in ruil voor beelden van Athena Nike”, aldus de directeur van het Acropolis Museum, Demetrios Pantermalis.’

De marmeren elementen van de Acropolis werden verscheept naar Londen en in 1816 tentoongesteld in het British Museum. Ze zijn daar nu nog steeds.

Griekenland probeert al decennia lang de ‘Elgin Marbles’ terug te halen naar Athene, maar Engeland wijst alle verzoeken af. Volgens de Britten zijn de stukken onderdeel van het Werelderfgoed en zijn ze in Londen beter toegankelijk voor het publiek.

~ Natascha NeefParakalo

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: