Dark
Light

Groninger Museum verwerft schilderij Ploeg-kunstenaar Hendrik Werkman

Auteur:
1 minuut leestijd
Overdracht van het schilderij van Hendrik Werkman
Overdracht van het schilderij van Hendrik Werkman - Foto: Siese Veenstra / Groninger Museum

Het Groninger Museum heeft een schilderij aangekocht van Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945), een prominent lid van kunstenaarsvereniging De Ploeg. Werkman maakte het schilderij Twee ruiters tussen bomen in de laatste jaren van zijn leven, rond 1939.

Voor het museum is het werk onder meer bijzonder omdat veel ander laat werk van de kunstenaar aan het einde van de oorlog verloren ging.

Het schilderij was eigendom van Wiert Hendrik (Hein) Leemhuis; zelf ook kunstschilder en lid van De Ploeg, tevens zakenman en één van de oprichters van kruideniersketen De Spar. Leemhuis kocht het schilderij vermoedelijk in 1940. Het werk is dus altijd in bezit van de familie geweest. De nazaten van Hein Leemhuis overhandigden het schilderij op 27 september aan museumdirecteur Andreas Blühm en conservator Nadia Abdelkaui. Hoeveel er voor het werk is betaald is niet bekendgemaakt.

Typerend

Het schilderij Twee ruiters tussen bomen toont volgens het museum Werkmans voorliefde voor paarden, een motief dat in veel van zijn kunstwerken terugkomt. Het kleurgebruik en de kleurlagen in vlakken zijn typerend voor Werkman, die vooral beroemd werd als graficus en drukker. In zijn zogeheten druksels experimenteerde hij met verschillende druktechnieken en ontwikkelde hij zijn eigen stijl. Verder is zijn stijl te herkennen aan de vrije, abstracte beeldtaal, waarin nog wel herkenbare vormen te zien zijn.

Het aangekochte schilderij wordt door het Groninger Museum binnenkort getoond in de vaste collectietentoonstelling van De Ploeg.

Kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman

Hendrik Werkman (ca. 1906)
Hendrik Werkman (ca. 1906)
Hendrik Nicolaas Werkman werd in 1919 lid van de kunstenaarsvereniging De Ploeg, die een jaar daarvoor was opgericht. Hij nam regelmatig deel aan Ploegtentoonstellingen en verzorgde het drukwerk voor de vereniging. Op 13 maart 1945 arresteerde de Sicherheitsdienst hem, mogelijk vanwege zijn contacten met uitgeverij De Bezige Bij die anti-Duits drukwerk publiceerde. Werkman is op 10 april 1945 met negen anderen gefusilleerd in Bakkeveen. Zijn inbeslaggenomen schilderijen en druksels werden naar het Scholtenhuis in Groningen gebracht, waar ze bij de bevrijding van Groningen op 15 april 1945 verloren zijn gegaan. Hierdoor heeft het werk van de kunstenaar naast artistieke kwaliteit ook een grote kunsthistorische waarde.

Boek: De schilders van De Ploeg

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.704 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×