Week van de koloniale geschiedenis

Grote collectie Hugo Claus onder de hamer

Schilderij van Hugo Claus
Bij het Amsterdamse veilinghuis Adams wordt binnenkort een grote collectie werken rond de Vlaamse schrijver en schilder Hugo Claus geveild. Het veilinghuis heeft dat bekendgemaakt.

De collectie wordt ter veiling aangeboden door de Nederlandse verzamelaar Gert Jan Hemmink die persoonlijk bevriend was met Hugo Claus (1929-2008) en in de loop der tijd veel stukken uit Claus’ privébibliotheek wist te bemachtigen. De collectie omvat onder meer bijzondere publicaties, luxe-edities en zeldzame drukjes, zo meldt de Standaard.

Er worden in totaal ruim duizend stukken geveild. Een van de topstukken is het manuscript Paal en Perk uit 1951 waarin zich veertien losse tekeningen van Corneille bevinden. Net als Corneille was Hugo Claus aangesloten bij de wereldberoemde kunstenaarsbeweging Cobra.

- advertentie -De catalogus van de veiling wordt op 19 mei aanstaande gepresenteerd in de Koninklijke Nederlandse Academie voor Taal- en Letterkunde te Gent. De veiling begint op 28 mei. Dan worden de eerste 182 items geveild, waaronder een zeldzaam olieverfschilderij van Claus zelf. Verwacht wordt dat de hele collectie in totaal minimaal een miljoen euro op zal brengen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: