Dark
Light

Grote tentoonstelling over keizerin Sisi

Auteur:
1 minuut leestijd
Portret van Elisabeth, Keizerin van Oostenrijk en Koningin van Hongarije door Franz Xaver Winterhalter

Paleis Het Loo bereidt een tentoonstelling voor over het leven van de legendarische keizerin Elisabeth van Oostenrijk (1837-1898). Het is volgens het museum voor het eerst dat er buiten Oostenrijk zo’n grote tentoonstelling over ‘keizerin Sisi’ wordt georganiseerd.

Elisabeth op 30-jarige leeftijd (1867)
Elisabeth op 30-jarige leeftijd (1867)
Titel van de tentoonstelling luidt Sisi. Sprookje & werkelijkheid. Het museum:

Iedereen kent Sisi, keizerin Elisabeth van Oostenrijk (1837-1898), de beeldschone vrouw van keizer Franz Joseph. De romantische films uit 1957-1959, met Romy Schneider en Karlheinz Böhm in de hoofdrol, maakten haar met de koosnaam ‘Sisi’ onsterfelijk. Legendarisch is haar knielange kastanjebruine haar, dat zij droeg in een ingewikkeld vlechtwerk, en haar extreem slanke taille die zij graag toonde in haar prachtige galajurken.

Volgens het museum was er tijdens Sisi’s leven een “obsessieve aandacht” voor haar schoonheid en gezondheid. De dramatische zelfmoord van haar enige zoon Rudolf en het feit dat zij zelf om het leven werd gebracht, zouden de mythe rond haar persoon hebben versterkt.

Depressies & obsessies

De expositie laat de confrontatie zien tussen het sprookjesachtige beeld, gecreëerd door de beroemde films, en de realiteit met depressies, intriges, obsessies en dood.

Aan de hand van filmfragmenten, foto’s, schilderijen en persoonlijke bezittingen wordt Sisi’s jeugd, haar leven als keizerin aan het Weense hof, haar kroning tot koningin van Hongarije, de obsessie voor haar uiterlijk en de mythevorming rond haar persoon geïllustreerd. Bijzondere aandacht zal worden besteed aan Sisi’s bezoeken aan Nederland.

De tentoonstelling is samengesteld door Olivia Lichtscheidl, conservator van het SisiMuseum en Schloss Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. in Wenen.

Sisi. Sprookje & werkelijkheid is te bezoeken van 10 april t/m 27 september 2015

×