Koning Willem-Alexander heeft vrijdag Paleis Het Loo officieel heropend. Na een verbouwing van vijf jaar is het museum flink uitgebreid. Wie het paleis bezoekt en bij het voorplein aankomt, ziet dat echter niet direct. De uitbreiding van ruim vijfduizend vierkante meter is dan ook 'verstopt' onder het voorplein.
Binnenkort verschijnt bij uitgeverij Walburg Pers een biografie van Wilhelmina van Pruisen, geschreven door historicus Maarten-Jan Dongelmans. Het eerste exemplaar van dit boek wordt op Paleis Het Loo in ontvangst genomen door prinses Margriet.
Bij uitgeverij Waanders verscheen voorjaar 2018 het rijk geïllustreerde boek Tuinen van Paleis Het Loo – Traditie en vakmanschap. De barokke tuinen van het paleis, die uit de zeventiende eeuw dateren, waren hét symbool voor vorstelijke pracht en praal en speelden een belangrijke rol in het sociale en maatschappelijke leven van de vroegere bewoners. Op Historiek een samengesteld fragment uit
Het boek, de ‘Nederlandtsche Gedenck-clanck’, bevat de oudste Nederlandse weergave van het Wilhelmus met muziek voor citer en luit.
De zomerse jeugd van de prinsesjes Wilhelmina en Juliana speelde zich vooral af in het park rond het Oude Loo, bij een houten chaletje in Zwitserse stijl.
Zondag 13 maart aanstaande worden op Paleis Het Loo opnames gemaakt voor de 500ste aflevering van het tv-programma ‘Schatgraven’ van Omroep Gelderland.
Het schilderij - dat decennialang onvindbaar was en vorig jaar onverwachts opdook op TEFAF Maastricht - is gemaakt door de beroemde schilder Gerard van Honthorst.
Paleis Het Loo werkt momenteel aan een grote tentoonstelling over Anna Paulowna. Het is dit jaar tweehonderd jaar geleden dat deze zus van de Russische tsaar met koning Willem II trouwde.
Op 4 juni 1941 overleed de voormalige Duitse keizer Wilhelm II. Het was niet in één van zijn enorme paleizen in Berlijn of Potsdam waar hij zijn laatste adem uitblies, maar in een voor zijn doen bescheiden landhuis in Doorn aan de rand van de Utrechtse heuvelrug.
Wilhelm II is de geschiedenisboeken ingegaan als de laatste keizer in Europa. Een expositie bij Paleis Het Loo belicht zijn roerige leven, van gloriejaren tot troonsafstand.
Al bij zijn geboorte was Wilhelm II (1859-1941) voorbestemd om heerser te worden van het steeds machtiger wordende Duitse Rijk.
De historische Sisi vertoont nauwelijks gelijkenis met de hoofdrolspeelster van wereldberoemde Sisi-films.
De confrontatie tussen het sprookjesachtige beeld, gecreëerd door de beroemde films, en de realiteit met depressies, intriges, obsessies en dood.
Paleis Het Loo laat vanaf begin februari enkele bijzondere objecten zien die het afgelopen jaar heeft verworven.
Volgens het museum was er tijdens Sisi’s leven een “obsessieve aandacht” voor haar schoonheid en gezondheid. De dramatische zelfmoord van haar enige zoon Rudolf en het feit dat zij zelf om het leven werd gebracht, zouden de mythe rond haar persoon hebben versterkt.
In de Audiëntiezaal zijn de onderscheidingen van verschillende vorsten te zien, die zelf geridderd werden.
In 1946 werd een deel van Paleis Het Loo door koningin Wilhelmina beschikbaar gesteld voor de verpleging van oorlogsgetraumatiseerden. Tussen de koningin, die zelf ook op Het Loo woonde, en verplegend personeel, patiënten en hun kinderen, was regelmatig contact.
Ze werd in 1929 geboren als Grace Patricia Kelly en trouwde met prins Reinier III van Monaco. In 1958 werd uit dit huwelijk prins Albert geboren.
In de collectie van Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en nog drie Nederlandse musea is kunst ontdekt die waarschijnlijk tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazis werd geroofd van een Joodse bankiersfamilie. Dat schrijft de Telegraaf woensdag.
Prins Albert van Monaco opent begin volgende maand een tentoonstelling in Paleis het Loo over zijn beroemde moeder: prinses Gracia, beter bekend als Grace Kelly. Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima komen voor de opening naar Apeldoorn.
Drie Nederlandse kunstenaars mochten een officieel staatsieportret maken van Koning Willem-Alexander. Het zijn drie compleet verschillende portretten geworden. Ze zijn de komende maanden te zien in Paleis het Loo. De portretten zijn gemaakt door beeldend kunstenaars Iris van Dongen, Rineke Dijkstra en Femmy Otten.