Week van de koloniale geschiedenis

Guillotine Hans en Sophie Scholl teruggevonden

Guillotine waarmee Hans en Sophie Scholl werden gedood
Guillotine waarmee Hans en Sophie Scholl werden gedood
In Duitsland is de guillotine teruggevonden waarmee onder meer de bekende verzetsstrijders Hans en Sophie Scholl in 1943 werden geëxecuteerd. De guillotine werd aangetroffen in het depot van het Beiers Nationaal Museum in München en bleek daar al sinds 1947 te staan.


Duitse postzegel met daarop de beeltenis van Hans en Sophie Scholl
Duitse postzegel met daarop de beeltenis van Hans en Sophie Scholl
De Duitse broer en zus Hans en Sophie Scholl waren in de jaren veertig lid van de verzetsgroep Die Weisse Rose. Sophie en haar broer studeerden in München en verspreidden daar veel anti-nazistische pamfletten. Toen de Gauleiter van Beieren hier achter kwam, besloot die naar de universiteit af te reizen en de studenten toe te spreken.

Geëxecuteerd

Kort hierna verspreidden Hans en Sophie Scholl opnieuw in het openbaar pamfletten. Ze werden hierop gearresteerd. Broer en zus werden op 22 februari 1943 door de beruchte nazi-rechter Roland Freisler (Raving Roland) wegens verraad ter dood veroordeeld. Nog dezelfde dag werden Hans en Sophie Scholl met behulp van de guillotine geëxecuteerd.

De guillotine waarmee het doodvonnis werd voltrokken bleek als sinds 1947 in het depot van het museum in München te staan. Hij werd onlangs ontdekt door een nieuwe curator. Hoe de guillotine in het depot terecht is gekomen is niet bekend. Er waren ook geruchten dat het moordwerktuig na de oorlog in de rivier de Donau zou zijn gegooid.

- advertentie -

Het is nog niet duidelijk of het museum de guillotine gaat tonen aan het publiek. Met het moordwerktuig werden in de nazi-tijd duizenden tegenstanders van het regime gedood.

Het verhaal van Hans en Sophie Scholl werd verschillende keren verfilmd.

Sophie Scholl: The Final Days (2005)

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over:

1 Comment Join the Conversation →