"Frankrijk is waarschijnlijk het enige land ter wereld waar een revolutie met terreur deel uitmaakt van de nationale identiteit".
De Franse advocaat en politicus Maximilien de Robespierre (1758-1794), alias ‘De Onkreukbare’ (omdat hij voor strikte morele regels pleitte), geldt als een van de gezichtsbepalende figuren uit de tijd van de Franse Revolutie. Robespierre was als invloedrijke jakobijn het wrede gezicht van de periode van De Terreur in de jaren 1793-1794.
De Franse koningin Marie Antoinette werd slechts 37 jaar oud. Tijdens de Franse Revolutie werd de vorstin beschuldigd van hoogverraad en ter dood veroordeeld.
Samen met haar broer Hans was Sophie Schooll lid van de verzetsgroep Die Weisse Rose. In München verspreidden ze anti-nazistische pamfletten.
In Duitsland is de guillotine teruggevonden waarmee onder meer de bekende verzetsstrijders Hans en Sophie Scholl in 1943 werden geëxecuteerd. De guillotine werd aangetroffen in het depot van het Beiers Nationaal Museum in München en bleek daar al sinds 1947 te staan.
Wie op school iets heeft geleerd over de Franse Revolutie, heeft van de guillotine gehoord. De moordmachine is onlosmakelijk verbonden met de revolutie.
Bij een veiling in Parijs zijn dinsdag schoenen van de Franse koningin Marie Antoinette (1755-1793) geveild. De zijden schoenen brachten maar liefst 50.000 euro op.
Koning van Frankrijk. Regeerde van 1774 tot 1792. Werd op 21 januari 1793 op het Place de Louis XV (het tegenwoordige Place de la Concorde) onthoofd.
In de Janskerk in Haarlem komt de Franse Revolutie weer even tot leven. Op 6, 7 en 8 oktober zal daar door Theater de Nomade de voorstelling Danton en de revolutie worden uitgevoerd. Een moderne bewerking van Georg Büchners bekende toneelklassieker Dantons dood.
De Franse schrijfster Olympe de Gouges was een politiek activiste en feministe. Aanhangster van de Girondijnen.
Het meer dan acht hectare grote plein Place de la Concorde is gevestigd in het achtste arrondissement van Parijs.
Wie nu naar de guillotine kijkt, zal dat waarschijnlijk met afkeer doen. Opvallend genoeg werd het executiemiddel vernoemd naar een tegenstander van de doodstraf: dokter Joseph-Ignace Guillotin.