Sophie Scholl (1921-1943) – Duitse verzetsstrijdster

Op de Duitse startpagina van Google is vrijdag de hele dag een afbeelding te zien van de Duitse verzetsstrijdster Sophie Scholl. Als zij in 1943 niet door de nazi’s ter dood was gebracht, was ze vandaag 93 jaar oud geworden.

Doodle ter ere van Sophie Scholl
Doodle ter ere van Sophie Scholl
Google staat geregeld met zogenaamde Doodles stil bij de geboortedag van historische personen. Vrijdag vraagt het bedrijf met behulp van een Doodle aandacht voor de geschiedenis van Sophie Scholl.

Samen met haar broer Hans was Sophie Scholl lid van de verzetsgroep Die Weisse Rose. Broer en zus studeerden in München en verspreidden daar veel anti-nazistische pamfletten. Toen de Gauleiter van Beieren hier achter kwam, besloot die naar de universiteit af te reizen en de studenten toe te spreken.

Doodstraf

Kort hierna verspreidden Hans en Sophie Scholl opnieuw in het openbaar pamfletten. Ze werden gearresteerd. Broer en zus werden op 22 februari 1943 door de beruchte nazi-rechter Roland Freisler (Raving Roland) wegens verraad ter dood veroordeeld. Nog dezelfde dag werden Hans en Sophie Scholl met behulp van de guillotine geëxecuteerd. De guillotine waarmee het doodvonnis werd voltrokken werd begin dit jaar teruggevonden. Het verhaal van Hans en Sophie Scholl is verschillende keren verfilmd.

- advertentie -

Film over Sophie Scholl uit 2005

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over:

1 Comment Join the Conversation →