///

Sophie Scholl (1921-1943) – Duitse verzetsstrijdster

Sophie Scholl
Sophie Scholl

Op de Duitse startpagina van Google is vrijdag de hele dag een afbeelding te zien van de Duitse verzetsstrijdster Sophie Scholl. Als zij in 1943 niet door de nazi’s ter dood was gebracht, was ze vandaag 93 jaar oud geworden.

Doodle ter ere van Sophie Scholl
Doodle ter ere van Sophie Scholl
Google staat geregeld met zogenaamde Doodles stil bij de geboortedag van historische personen. Vrijdag vraagt het bedrijf met behulp van een Doodle aandacht voor de geschiedenis van Sophie Scholl.

Samen met haar broer Hans was Sophie Scholl lid van de verzetsgroep Die Weisse Rose. Broer en zus studeerden in München en verspreidden daar veel anti-nazistische pamfletten. Toen de Gauleiter van Beieren hier achter kwam, besloot die naar de universiteit af te reizen en de studenten toe te spreken.

Doodstraf

Kort hierna verspreidden Hans en Sophie Scholl opnieuw in het openbaar pamfletten. Ze werden gearresteerd. Broer en zus werden op 22 februari 1943 door de beruchte nazi-rechter Roland Freisler (Raving Roland) wegens verraad ter dood veroordeeld. Nog dezelfde dag werden Hans en Sophie Scholl met behulp van de guillotine geëxecuteerd. De guillotine waarmee het doodvonnis werd voltrokken werd begin dit jaar teruggevonden. Het verhaal van Hans en Sophie Scholl is verschillende keren verfilmd.

Film over Sophie Scholl uit 2005

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: