Dark
Light

Sophie Scholl (1921-1943) – Duitse verzetsstrijdster

Auteur:
1 minuut leestijd
Sophie Scholl
Sophie Scholl

Op de Duitse startpagina van Google is vrijdag de hele dag een afbeelding te zien van de Duitse verzetsstrijdster Sophie Scholl. Als zij in 1943 niet door de nazi’s ter dood was gebracht, was ze vandaag 93 jaar oud geworden.

Doodle ter ere van Sophie Scholl
Doodle ter ere van Sophie Scholl
Google staat geregeld met zogenaamde Doodles stil bij de geboortedag van historische personen. Vrijdag vraagt het bedrijf met behulp van een Doodle aandacht voor de geschiedenis van Sophie Scholl.

Samen met haar broer Hans was Sophie Scholl lid van de verzetsgroep Die Weisse Rose. Broer en zus studeerden in München en verspreidden daar veel anti-nazistische pamfletten. Toen de Gauleiter van Beieren hier achter kwam, besloot die naar de universiteit af te reizen en de studenten toe te spreken.

Doodstraf

Kort hierna verspreidden Hans en Sophie Scholl opnieuw in het openbaar pamfletten. Ze werden gearresteerd. Broer en zus werden op 22 februari 1943 door de beruchte nazi-rechter Roland Freisler (Raving Roland) wegens verraad ter dood veroordeeld. Nog dezelfde dag werden Hans en Sophie Scholl met behulp van de guillotine geëxecuteerd. De guillotine waarmee het doodvonnis werd voltrokken werd begin dit jaar teruggevonden. Het verhaal van Hans en Sophie Scholl is verschillende keren verfilmd.

Film over Sophie Scholl uit 2005

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×