Week van de koloniale geschiedenis

‘Gute nacht freunde’ van stof ontdaan

Was ich noch zu sagen hätte, dauert eine Zigarette
Al 35 jaar lang begint het radioprogramma Met het Oog op Morgen met een stuk uit het lied ‘Gute Nacht Freunde’ van de Duitse zanger Reinhard Mey. Sinds donderdagavond klinkt een aangepaste versie.

De redactie van het radioprogramma was van mening dat de oude versie te stoffig was en niet meer bij de tijd was. “Je hoorde de ruis er doorheen”, aldus een medewerker van het actualiteitenprogramma. Het lied vervangen door een geheel andere tune dat was een brug te ver. Dat bleek vorig jaar nog toen de redactiebij wijze van 1 april-grap aankondige de tune te gaan wijzigen. Luisteraars reageerden massaal. De tune wijzigen bleek voor veel luisteraars een soort heiligschennis.

- advertentie -

Sinds donderdagavond klinkt dus een aangepaste versie van de originele tune. De zang van Reinhard Mey is behouden gebleven maar de muziek is wat ‘opgepimpt’.

De nieuwe versie is gemaakt door het Metropole Orkest. Luisteraars horen vanaf nu meer violen en minder blazers. De opgefriste tune is gearrangeerd door Franck van der Heijden.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: