Dark
Light

Een brug te ver – Betekenis en herkomst

A Bridge Too Far
Auteur:
1 minuut leestijd
Detail van de filmposter van 'A Bridge Too Far'
Detail van de filmposter van 'A Bridge Too Far'

De uitdrukking ‘Een brug te ver’ is behoorlijk ingeburgerd in het Nederlandse taalgebruik. Wat betekent dit gezegde? En hoe komen we aan deze frase?

Betekenis van ‘Een brug te ver’

Als iets een brug te ver is, betekent dit dat een activiteit of project te moeilijk of zelfs onuitvoerbaar is. Ook iets wat te ver gaat, te extreem is, wordt aangeduid als een brug te ver. Zo kan iemand de doodstraf een brug te ver vinden en daarentegen een pleidooi voeren voor levenslange gevangenisstraffen of andere maatregelen.

Herkomst: afkomstig uit een film over Operatie Market Garden

In 1974 schreef Cornelis Ryan het boek A Bridge Too Far, dat ging over Operatie Market Garden (onterecht ook wel eens aangeduid als de Slag om Arnhem of de Slag bij Arnhem). Enkele jaren later verfilmde de Engelse regisseur Richard Attenborough dit boek in een cultfilm, bekend als A Bridge Too Far (1977). Met de brug in deze titel werd de Rijnbrug bedoeld in Arnhem, die voor de geallieerden een onneembare stelling bleek te zijn. De film werd een regelrechte kaskraker, maar bevat in historisch opzicht ook veel missers.

De populariteit van de film A Bridge Too Far resulteerde in het inburgeren van het gezegde in de Nederlandse taal. In totaal bracht de film mondiaal gezien $50.750.000 op, twee keer het bedrag dat het maken van A Bridge Too Far had gekost.

Uitspraak werd al eerder gedaan

Anders dan veel mensen denken, werd de uitdrukking ‘Een brug te ver’ al eerder uitgesproken, vóór Operatie Market Garden. De Britse generaal Frederick Browning, bevelhebber van de 1st British Airborne Corpse, deed de uitspraak al enkele dagen voordat de beruchte militaire operatie begon. Toen hij op de hoogte werd gesteld van de plannen om meerdere bruggen bij Arnhem en Nijmegen door parachutisten zo’n vier dagen te laten bezetten, sprak hij (aldus hemzelf), enigszins pessimistisch dan wel realistisch:

“I think we might be going a bridge too far…”

Lees ook: Operatie Market Garden: tijdlijn, gebeurtenissen & gevolgen
Boek: Generaal van Arnhem – Robert Urquhart

Bronnen

Internet
-http://www.slag-om-arnhem.nl/wat-je-niet-wist-over-de-slag-om-arnhem-de-uitspraak-een-brug-te-ver-werd-voor-de-slag-om-arnhem-al-gedaan/
-https://nl.wikipedia.org/wiki/A_Bridge_Too_Far_(film)
-https://www.ensie.nl/neologismen/brug-een-te-ver

Trailer van ‘A Bridge Too Far’

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×