/

Harnas van de Hertog van Alva te zien in Rotterdam

Harnas van de Hertog van Alva te zien in Rotterdam
Harnas van de Hertog van Alva te zien in Rotterdam

Voor een tentoonstelling over het ‘grootste belastingoproer uit de Nederlandse geschiedenis’ heeft het Belasting & Douane Museum in Rotterdam een zeer bijzonder object in bruikleen gekregen. In het museum is de komende maanden het harnas van de beruchte Hertog van Alva te bewonderen.

Hertog van Alva (Titiaan)
Hertog van Alva (Titiaan)
De tentoonstelling laat zien hoe belastingen een rol speelden in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Het begon toen de Zeventien Provinciën in opstand kwamen tegen Spanje en het harde bewind van de hertog van Alva. Toen deze met de invoer van de Tiende Penning de belastingheffing naar zich toe wilde trekken, voerde dat tot verzet. Het Belasting & Douane Museum:

“Het groeide uit tot een onafhankelijkheidsstrijd waarin propaganda minstens zo’n krachtig wapen was als het militair geschut op het slagveld. Unieke collectiestukken en bruiklenen uit binnen- en buitenland zetten deze periode vol strijd in perspectief. Ook Alva’s blik op deze werkelijkheid krijgen we in het vizier. ”

Letterlijk, want het rijkversierde harnas van de hertog behoort tot de topstukken van de tentoonstelling. De tentoonstelling loopt nog tot en met 11 september 2016.

Lees ook: Hertog van Alva – Gevreesde landvoogd tijdens de Tachtigjarige Oorlog
Boek: De Opstand in de Nederlanden (1568-1648)

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: