Maand van de geschiedenis
Dark
Light

Hertog van Alva

Onthoofding van Egmont en Horne, 1568

De onthoofding van Egmont en Horne (1568)

Op de Grote Markt van Brussel werden op 5 juni 1568 twee belangrijke edelen onthoofd: Lamoraal van Gavere, graaf van Egmont en Filips van Montmorency, graaf van Horne. De executie werd voltrokken in opdracht van de hertog van Alva, die woedend was over de nederlaag die de Spanjaarden enkele dagen eerder tijdens de Slag bij Heiligerlee hadden geleden.
Het harnas van de hertog van Alva (BDM)

Alva en de Tiende Penning

In het Belasting en Douane Museum in Rotterdam is tot en met september de tentoonstelling ‘Opstand! Het grootste belastingoproer uit de Nederlandse geschiedenis’ te zien. De Opstand tegen Spanje had namelijk alles met onpopulaire belastingmaatregelen te maken. Pronkstuk in de tentoonstelling: het persoonlijke harnas van de hertog van Alva. Alhoewel het religieuze aspect nog vaak wordt benadrukt, was de Tachtigjarige
Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk in Zottegem (CC BY 4.0 - Paul Hermans - wiki)

Gedoe om lichaam graaf van Egmont

In Vlaanderen is de laatste tijd een en ander te doen om het lichaam van de in de zestiende eeuw onthoofde graaf van Egmont. Het stadsbestuur van Zottegem wil het lichaam van de graaf verplaatsen naar het Egmontkasteel, maar stuit op veel verzet.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (48.406 actieve abonnees)

"Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief."

Meer informatie