De onthoofding van Egmont en Horne vond plaats aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog, op de Grote Markt in Brussel. Dit in opdracht van de hertog van Alva.
Tijdens de Beeldenstorm in 1566 werden religieuze beelden en liturgische gebruiksvoorwerpen in katholieke kerken verwoest. Begin Tachtigjarige Oorlog.
Nadat in de Nederlanden in 1566 de Beeldenstorm is uitgebroken, vindt de Spaanse koning Filips II het hoog tijd eens orde op zaken te stellen.
De Spaanse koning Filips II is onlosmakelijk met de Nederlandse geschiedenis verbonden. In de zestiende eeuw kwamen de Nederlanden tegen de koning in opstand.
In het Belasting en Douane Museum in Rotterdam is tot en met september de tentoonstelling ‘Opstand! Het grootste belastingoproer uit de Nederlandse geschiedenis’ te zien. De Opstand tegen Spanje had namelijk alles met onpopulaire belastingmaatregelen te maken. Pronkstuk in de tentoonstelling: het persoonlijke harnas van de hertog van Alva. Alhoewel het religieuze aspect nog vaak wordt benadrukt, was de Tachtigjarige
Toen de Hertog van Alva met de invoer van de Tiende Penning de belastingheffing naar zich toe wilde trekken, voerde dat tot verzet.
Margaretha van Parma was landvoogdes over de Habsburgse Nederlanden van 1559 tot 1567, toen de hertog van Alva naar de Nederlanden werd gezonden.
De Hertog van Alva, een Spaans generaal en gouverneur van de Nederlanden aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Bekend van zijn tiende penning.
Bij alle onderhandelingen, over wapenstilstand of om vrede, bleek steeds opnieuw dat de strijdende partijen onverzoenlijk waren en niet akkoord wensten te gaan met het naast elkaar gelijkwaardig erkennen van twee of meer godsdiensten. Dat duurde tachtig jaar.
Het Compromis der Edelen (ook wel Verbond der Edelen) was een verbond tussen de lage edelen tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De edelen besloten gezamenlijk te proberen de macht en invloed van de inquisitie in te dammen zodat de vervolging van ketters zou afnemen.
In Antwerpen zijn onder meer standbeelden te vinden van kunstenaars als Hendrik Conscience, Jacob Jordaens, David Teniers, Anton Van Dyck en Paul van Ostaijen. En op de Groenplaats in het centrum van Antwerpen staat prominent een beeld van de beroemde meester Peter Paul Rubens.
In Vlaanderen is de laatste tijd een en ander te doen om het lichaam van de in de zestiende eeuw onthoofde graaf van Egmont. Het stadsbestuur van Zottegem wil het lichaam van de graaf verplaatsen naar het Egmontkasteel, maar stuit op veel verzet.