Dark
Light

‘Hedendaags relikwie’ Paul Thek naar Gemeentemuseum

Auteur:
1 minuut leestijd
Paul Thek - Untitled, Technological Reliquaries (Gemeentemuseum - Gerrit Schreurs)
Paul Thek - Untitled, Technological Reliquaries (Gemeentemuseum - Gerrit Schreurs)

Paul Thek - Untitled, Technological Reliquaries (Gemeentemuseum - Gerrit Schreurs)
Paul Thek – Untitled, Technological Reliquaries (Gemeentemuseum – Gerrit Schreurs)
Het Gemeentemuseum Den Haag heeft een sculptuur uit de serie Technological Reliquaries van de Amerikaanse kunstenaar Paul Thek (1933-1988) aangekocht.


Het kunstwerk doet volgens het museum denken aan een middeleeuwse reliekschrijn, waarbij overblijfselen van een heilige of martelaar gepresenteerd werden in sierlijk bewerkte kistjes. Thek’s variant is een perspex-doos waarin hij in een metalen constructie een bloederige homp spierweefsel toont, gemaakt van was en pigment.

Thek wordt gezien als een van de belangrijkste kunstenaars uit de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw. Voor hedendaagse kunstenaars als Damien Hirst, Paul McCarthy en Mike Kelley is hij een groot inspiratiebron.

Het Gemeentemuseum:

“Thek is ervan overtuigd dat de extreme welvaart en de overvloed aan prikkels van de massamedia de menselijke zintuigen hebben afgestompt. Door in Untitled (1965-1966) een fragment van het lichaam als onderwerp te nemen en dit in een duidelijk katholieke context te plaatsen, zet hij zich bovendien af tegen de oppervlakkigheid van de heersende kunststromingen in de jaren zestig, minimal art en pop art. “

De aankoop is momenteel te zien in de tentoonstelling ‘Ingewikkelde beelden’. Na deze tentoonstelling krijgt het werk een ereplaats in de vaste collectiepresentatie ‘Ontdek het Moderne’.

×