Dark
Light

Henriëtte Tinne ligt recht in haar kist

1 minuut leestijd
Begraafplaats Oud Eik en Duinen - cc
Begraafplaats Oud Eik en Duinen - cc

Henriëtte Tinne, de moeder van de bekende Haagse ontdekkingsreizigster Alexandrine Tinne, ligt recht in haar kist. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituur (NFI).

Henriëtte Tinne overleed 1863 tijdens een ontdekkingsreis in Zuid-Soedan. Het verhaal wil dat haar lichaam vervolgens vijf jaar opgevouwen in een tinnen hutkoffer werd bewaard.

Bekend is dat Tinne daarna werd begraven op de begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag. Joost Willink, onder meer auteur van het boek Reis naar het noodlot. Het Afrikaanse avontuur van Alexine Tinne (1835-1869), was benieuwd hoe Henriëtte Tinne precies begraven werd (recht of opgevouwen?) en vroeg het NFI onderzoek te doen.

Het NFI opende de grafkelder en maakte vervolgens een groot aantal scans van de kist. Hieruit blijkt dat de vrouw in het bewuste graf helemaal recht ligt, in “perfect anatomisch verband”. Het lichaam van dochter Alexandrine Tinne is nooit gevonden. Zij werd in 1869 in Libië vermoord.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×