Dark
Light

Herdenkingsmonumenten Oost-Vlaanderen beschermd

Auteur:
2 minuten leestijd
Herdenkingsmonument Weerstand Dendermonde – Foto: Onroerend Erfgoed
Herdenkingsmonument Weerstand Dendermonde – Foto: Onroerend Erfgoed

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft deze week de voorlopige bescherming ondertekend van zeven oorlogsgedenktekens van de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Oost-Vlaanderen ondertekend. Het is de bedoeling dat de monumenten binnen een jaar de status van definitieve bescherming krijgen.

In een eerste beschermingsfase zijn vorig jaar al 37 gedenktekens in Oost-Vlaanderen beschermd. Het ging daarbij om monumenten die waren opgericht ter herinnering aan de gesneuvelde soldaten en burgerslachtoffers van de lokale gemeenschap tijdens de Eerste of Tweede Wereldoorlog.

Nu zijn er zeven meer militaire gedenktekens aan het beschermingsdossier toegevoegd. De monumenten kunnen gelinkt worden aan een belangrijke veldslag of locatie, of zijn opgedragen aan een binnen – of buitenlandse militaire eenheid. Minister Bourgeois naar aanleiding van de verleende beschermde status:

“Oorlogsmonumenten van WO I en II herinneren niet alleen aan de krijgsverrichtingen, maar ook aan de traumatische gebeurtenissen waardoor een land, streek of gemeente werd getroffen.”

  De zeven beschermde herdenkingsmonumenten:

Oudenaarde
The American Battle Monument
Een van de slechts twee opgerichte gedenktekens voor Amerikaanse gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Het monument herinnert aan de ‘Slag aan de Schelde’ tijdens het eindoffensief in 1918, meer specifiek aan de bijdrage van de Amerikaanse divisies in de bevrijding van Oudenaarde en van de Schelde.

Maldegem
Monument Charge van Burkel voor het eerste regiment Gidsen
Dit monument refereert aan de laatste moedige charge van de Belgische Cavalerie op 19 oktober 1918 in Burkel, waarbij de Duitse weerstand doorbroken werd. Het monument staat op de plaats van deze veldslag.

Oordegem
Monument voor de Belgische Cie Cyclisten Oordegem
Monument ter herinnering aan de zware militaire confrontatie tussen de vrijwillige burgerwachten en het Duitse leger. Het is een huldebetoon aan de heldhaftige maar hopeloze strijd van de Compagnie Cyclisten. Het monument staat op de plaats van deze veldslag.

Zelzate
Monument gesneuvelden 2de regiment Gidsen Zelzate
Dit monument herdenkt de zware ‘Slag om Zelzate’ tijdens de Tweede Wereldoorlog, kort voor de onvoorwaardelijke overgave in mei 1940.

Kallo
Herdenkingsmonument gedode weerstanders WO II NKB Kallo
Dit monument staat symbool voor de erkentelijkheid tgo. de vele weerstanders die hun leven waagden door via sabotagedaden in de regio rond Kallo te voorkomen dat de terugtrekkende Duitse bezetter de strategisch belangrijke Antwerpse haveninfrastructuur zou vernietigen.

Dendermonde
Herdenkingsmonument Weerstand Dendermonde
Dit monument is opgericht op een militair historisch belangrijke locatie in de nabijheid van de Scheldebrug in Grembergen, waar door de terugtrekkende Duitse troepen negen jonge burgers-verzetsstrijders zijn neergeschoten. Artistiek is het een belangrijk expressief werk van beeldhouwer Jos De Decker, die tal van oorlogsmonumenten ontwierp.

Oosteeklo
Herdenkingskapelletjes burgerlijke slachtoffers vliegtuigbommen
Gedenktekens voor twee bombardementen ‘friendly fire’ in 1943 waarbij tal van burgers het leven lieten.

×