Dark
Light

Het bizarre verhaal van het eerste vaccin ooit

Auteur:
1 minuut leestijd
Historicus Jochem Boodt dook in de geschiedenis van de vaccinatie. Een meer dan actueel onderwerp in een tijd die beheerst wordt door nieuwsberichten over corona, boosters en 2G. Bekijk Boodts video hieronder.

Heb jij je booster al binnen? Grote kans dat ze je niet een coronapatient in je gezicht hebben laten hoesten om je afweer op te krikken. Dat is namelijk wel wat ze in de vijftiende eeuw in China deden als een soort vroege vorm van vaccinatie voor de pokken. Pokken was een gigantische plaag waar bijna niet aan te ontkomen was. Je kreeg heftige koors en blaasjes over je hele lichaam. Ongeveer 30% van de geïnfecteerden ging er dood aan, overlevenden kregen enorme littekens in hun gezicht. Gezellig he?

Het voordeel aan pokken is dat als je het een keer krijgt, je het niet meer kan krijgen. Ook bij een milde infectie. Dus wat deden de Chinezen? Ze schraapten gedroogde blaasje van pokkenpatenten af, verkruimelen deze in een vijzel en schoten het in de neus van kinderen. Deze techniek heet variolatie. De kans dat je hier aan sterft is met 2% een stuk beter dan met echte pokken. Een goeie risicoafweging. Maar we zijn toch wel een stukje opgeschoten met de medische wetenschap sindsdien…

~ Jochem BoodtYouTube-kanaal

Jochem Boodt is een historicus en videomaker. Jochem maakt videos die de gevolgen van de geschiedenis voor het hier en nu laat zien. Hij heeft zijn eigen youtubekanaal waar hij onderwerpen aanpakt met een combinatie van serieuze research en humor. Hij is altijd geïnteresseerd in de vraag: hoe heeft de geschiedenis ons gemaakt tot wie we zijn?

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×