Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Het Kurhaus in Scheveningen rond 1935

1 minuut leestijd
Kurhaus rond 1935 (Nationaal Archief)
Kurhaus rond 1935 (Nationaal Archief)

Het Kurhaus in Scheveningen is één van de beroemdste hotels van ons land. Het hotel op de boulevard van Scheveningen werd tussen 1886 en 1887 gebouwd door de Duitse architecten Johann Friedrich Henkenhaf en Friedrich Ebert.

Aan de strandzijde van het tweehonderdvijftig kamers tellende hotel bevond zich vroeger de eerste pier van Scheveningen. Dit zogenaamde Wandelhoofd Koningin Wilhelmina werd in mei 1901 geopend door prins Hendrik.

Einde van de ‘Kurhaus-pier’

Vanaf het terras van het Kurhaus konden gasten destijds direct de pier oplopen. Aan het eind bevond zich een paviljoen waar onder meer concerten werden gegeven. Een brand maakte in 1943 een einde aan het bestaan van deze eerste houten Scheveningse pier. Bovenstaande foto werd rond 1935 gemaakt. De foto is gemaakt vanuit het vliegtuig. Boven het hotel zijn nog twee Fokker-vliegtuig te zien. De foto is afkomstig uit de collectie van het Nationaal Archief. Hieronder nog enkele historische foto’s van het Kurhaus.

Kurhaus met houten pier rond 1920
Kurhaus met houten pier rond 1920
Kurhaus in 1963 (cc Olavtenbroek)
Kurhaus in 1963 (cc Olavtenbroek)
Kurhaus in 1973 - RCE
Kurhaus in 1973 – RCE
Kurhaus in 1900
Kurhaus in 1900

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.