/

Scandinaviërs zagen aanvankelijk niets in Winterspelen

Holmenkollen in 1904
Holmenkollen in 1904

Olympische Winterspelen van 1928 in Sankt Moritz
Olympische Winterspelen van 1928 in Sankt Moritz
De Olympische Spelen kende vroeger alleen een zomerversie. De Winterspelen die nu ook om de vier jaar gehouden worden vonden pas plaats vanaf 1924. In Zweden en Noorwegen zat men aan het begin van de twintigste eeuw helemaal niet te wachten op een wintereditie van de Olympische Spelen. Zweden had al haar eigen zogenaamde ‘Noordse Spelen’ en in Noorwegen werden de Holmenkollen-wedstrijden gehouden.

Holmenkollen in 1904
Holmenkollen in 1904
Tijdens de ‘Noordse Spelen’ in Zweden werd onder meer aan langlaufen en schansspringen gedaan. De winterwedstrijden in Noorwegen werden gehouden rond de berg Holmenkollen bij Oslo. Ook hier stond onder meer het schansspringen op het programma.

Winterweek

Ondanks het feit dat de Scandinaviërs eigenlijk niet zaten te wachten op een wintereditie van de Spelen, werd in 1921 tijdens een vergadering van het Internationaal Olympisch Comité (IOS) besloten dat er drie jaar later een winterweek zou worden gehouden in Chamonix, een stad in het oosten van Frankrijk.

Het evenement werd een groot succes en een jaar na de winterweek in Chamonix (1925) kreeg het evenement officieel het predicaat Olympische Winterspelen.

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: