Het weeshuis van kamp Westerbork

Rond de komende 4 mei-herdenking staat Herinneringscentrum Kamp Westerbork stil bij het verhaal van barak 35. Deze barak in Westerbork deed tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst als weeshuis.

Westerbork
Vanaf vrijdag 3 mei is in het herinneringscentrum een tentoonstelling te zien over de barak en daarnaast verschijnt er een publicatie die gewijd is aan de geschiedenis van het weeshuis en het dagelijks leven van haar bewoners. Na de herdenking op de Dam op 4 mei zendt de NOS een documentaire uit over de weeshuis-barak.

De kinderen van Birnbaum

Deze documentaire, getiteld De kinderen van Birnbaum, vertelt het aangrijpende verhaal van de Joodse familie Birnbaum, die in 1939 in – toen nog – vluchtelingenkamp Westerbork terecht kwam. Vader en moeder Birnbaum ontfermden zich in de loop van de tijd steeds meer over Joodse (onderduik)kinderen die zonder ouders het doorgangskamp binnenkwamen.

Uiteindelijk werd barak 35 als weeshuis ingericht, compleet met onder meer aparte kinderslaapzalen, een spreek- en behandelruimte voor een kinderarts en een eigen keuken. De kinderen kregen ook les in het weeshuis en gingen er naar de synagoge. De wekelijkse transporten vormden een constante dreiging voor de weeskinderen en hun verzorgers. Hoewel de leiding er alles aan deed om de kinderen zolang mogelijk in het weeshuis te houden, gingen uiteindelijk bijna alle kinderen op transport naar de vernietigingskampen in het Oosten.

- advertentie -

Eén van de weeskinderen die de kampen overleefde, Lous Steenhuis-Hoepelman, zal tijdens de herdenking op 4 mei in Westerbork Westerbork een overdenking uitspreken.

Lees ook: Kamp Westerbork – Nederlands concentratiekamp
Boek: Kamp Westerbork in beleving en herinnering

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: