De oorlog gezien door de ogen van een Joods meisje

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork is zondag 21 oktober de kindervoorstelling Het koffertje van Ida Vos te zien. In deze voorstelling vertelt violist Bert Vos het verhaal van zijn moeder die tijdens de Tweede Wereldoorlog als Joods meisje moest onderduiken.

Na de oorlog werd Ida Vis schrijfster. Ze reisde jarenlang door Nederland om aan schoolkinderen haar verhaal te vertellen. Haar zoon, violist Bert Vos,


kreeg vlak voor haar overlijden in 2006 een zwart koffertje. In dat koffertje zaten originele en persoonlijke attributen uit de oorlogstijd, die normaal gesproken in een museum achter glas zouden komen.

- advertentie -

Bert Vos wil het verhaal van zijn moeder doorvertellen. Het verhaal gezien door de ogen van een kind, over het onderduiken en over uitsluiting, over doodstil moeten zijn. Het verhaal van het koffertje is verwerkt in een vijftig minuten durende voorstelling voor kinderen in de hogere klassen van de basisschool en hun ouders. Herinneringscentrum Kamp Westerbork:

De voorstelling is bedoeld om kinderen van nu inzicht te geven in het drama van toen. Samen met de Shtetl Band Amsterdam geeft Bert Vos een voorstelling waarin prachtige Joodse muziek zorgt voor de nodige afwisseling.

De voorstelling begint zondag 21 oktober om 14.00 uur en de entreeprijs bedraagt 6,50 euro. De toegang tot het museum is daarbij inbegrepen. Kinderen tot twaalf jaar mogen naar aanleiding van Oktober Kindermaand gratis naar het museum en de voorstelling.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: