KlussenKlussen

De oorlog gezien door de ogen van een Joods meisje

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork is zondag 21 oktober de kindervoorstelling Het koffertje van Ida Vos te zien. In deze voorstelling vertelt violist Bert Vos het verhaal van zijn moeder die tijdens de Tweede Wereldoorlog als Joods meisje moest onderduiken.

- ad -

Na de oorlog werd Ida Vis schrijfster. Ze reisde jarenlang door Nederland om aan schoolkinderen haar verhaal te vertellen. Haar zoon, violist Bert Vos,


kreeg vlak voor haar overlijden in 2006 een zwart koffertje. In dat koffertje zaten originele en persoonlijke attributen uit de oorlogstijd, die normaal gesproken in een museum achter glas zouden komen.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Bert Vos wil het verhaal van zijn moeder doorvertellen. Het verhaal gezien door de ogen van een kind, over het onderduiken en over uitsluiting, over doodstil moeten zijn. Het verhaal van het koffertje is verwerkt in een vijftig minuten durende voorstelling voor kinderen in de hogere klassen van de basisschool en hun ouders. Herinneringscentrum Kamp Westerbork:

De voorstelling is bedoeld om kinderen van nu inzicht te geven in het drama van toen. Samen met de Shtetl Band Amsterdam geeft Bert Vos een voorstelling waarin prachtige Joodse muziek zorgt voor de nodige afwisseling.

De voorstelling begint zondag 21 oktober om 14.00 uur en de entreeprijs bedraagt 6,50 euro. De toegang tot het museum is daarbij inbegrepen. Kinderen tot twaalf jaar mogen naar aanleiding van Oktober Kindermaand gratis naar het museum en de voorstelling.


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Het theezakje, een toevallige uitvinding

  Het theezakje, een toevallige uitvinding

  De Amerikaanse groothandelaar Thomas Sullivan bedacht in 1903 bij toeval het theezakje. De handelaar verstuurde wel vaker thee, maar hij stopte de theebladeren normaal gesproken in kleine blikjes. Dit keer deed Sullivan het anders. Hij bedacht dat het handig was …Lees bericht »
 • Turkije, de zieke man van Europa

  Turkije, de zieke man van Europa

  Een jaar geleden veroorzaakte een tentoongestelde prent in het Rijksmuseum enige ophef. In het Rijksmuseum was onder de titel Ottomania; De Turkse wereld door westerse ogen een kleine tentoonstelling van prenten te zien waarmee 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Turkije …Lees bericht »
 • “Eigenlijk had de industriële revolutie in China moeten plaatsvinden”

  “Eigenlijk had de industriële revolutie in China moeten plaatsvinden”

  Maarten van Rossem: "Eigenlijk had de industriële revolutie in China moeten plaatsvinden, dat was veel eerlijker geweest. Immers, de Chinezen gebruikten rond 1100 al op grote schaal kolen ten behoeve van de ijzerproductie."Lees bericht »
 • De CPN en het Marshallplan (1947-1948)

  De CPN en het Marshallplan (1947-1948)

  De CPN werkte in ons land mee aan het herstel van de kapitalistische economie en van het parlementaire stelsel. Maar dat veranderde in 1947. De Sovjet-Unie koos toen voor een confrontatiestrategie en de West-Europese communisten volgden die lijn. In heel …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereOnze jongens in Indië
- Jacob ZwaanBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las