Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

Nanda van der Zee (1951-2014) – Historica

De Nederlandse historica Nanda van der Zee, die vooral bekend werd door haar onderzoek naar de lotgevallen van Nederlandse Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog, is maandag op 62-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de NOS.

- ad -

Om erger te voorkomen - Nanda van der Zee
Om erger te voorkomen – Nanda van der Zee
Nanda van der Zee publiceerde in 1997 bij uitgeverij Aspekt het boek Om erger te voorkomen. Hierin stond de vraag centraal hoe het mogelijk was dat juist uit Nederland zo veel Joodse mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog naar de Duitse vernietigingskampen werden afgevoerd.

De historica beschreef de Jodenvervolging tijdens de Duitse bezetting en wees met een beschuldigende vinger naar koningin Wilhelmina. Als de vorstin niet naar Engeland was gevlucht, zo stelde Van der Zee, dan had ze vanuit haar positie veel Joden hebben kunnen redden, net als de koning van Denemarken die niet vluchtte. Doordat de koningin wel vluchtte maakte ze het voor de Duitsers mogelijk een civiel bestuur in te stellen, terwijl Hitler aanvankelijk alleen een militair bestuur in Nederland voor ogen had.

Om erger te voorkomen, een titel die cynisch gelezen moet worden, deed eind jaren negentig veel stof opwaaien. Van der Zee toonde ook aan dat de vlucht van de koningin en haar familie al een jaar eerder was voorbereid.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

De historica debuteerde in 1988 met de biografie van Jacques Presser, de historicus die in 1965 in zijn tweedelige werk Ondergang al uitvoerig over de Jodenvervolging in Nederland geschreven had.

In 1997 werd Van der Zee gevraagd om een biografie van historicus Lou de Jong te schrijven. Deze opdracht gaf ze echter terug omdat ze haar werk voor publicatie niet wilde laten toetsen door het NIOD.

Boek: Om erger te voorkomen


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • De moord op Caesar

  De moord op Caesar

  Julius Caesar had de alleenheerschappij in het Romeinse Rijk veroverd en was er niet in geslaagd deze aanvaardbaar te maken voor zijn tijdgenoten, die de republiek zeer toegenegen waren. En dus werd hij vermoord, waarmee een nieuwe ronde burgeroorlogen onvermijdelijk …Lees bericht »
 • Wexy: de lotgevallen van een koninklijk strijdpaard

  Wexy: de lotgevallen van een koninklijk strijdpaard

  Wexy was het strijdpaard van de Prins van Oranje, de latere koning Willem II. Hij dankt zijn roem vooral aan het moment waarop hij gewond raakte bij Waterloo.Lees bericht »
 • Ramp met de Leopoldville, een nachtmerrie op kerstavond (1944)

  Ramp met de Leopoldville, een nachtmerrie op kerstavond (1944)

  Op kerstavond 1944 trof een Duitse torpedo het Belgische troepentransportschip Leopoldville. Ruim 700 Amerikaanse soldaten kwamen bij de ramp om het leven. Een uitgebreid verslag van Pieter Serrien.Lees bericht »
 • Nazipropaganda voor de jeugd

  Nazipropaganda voor de jeugd

  In Hitlers Duitsland werd geen propagandamiddel onbeproefd gelaten om de geestdrift onder de jeugd op te stoken. De continuïteit van het Derde Rijk hing immers van hen af. Die propaganda was succesvol: veel jongeren bleven tot het bittere einde geloven …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!