Dark
Light

Historische Notre-Dame van Parijs na te bouwen met LEGO

Auteur:
1 minuut leestijd
De Notre-Dame van Parijs
De Notre-Dame van Parijs - Afb: LEGO

De wereldberoemde Notre-Dame van Parijs is binnenkort na te bouwen met LEGO. De Deense speelgoedfabrikant heeft hiervoor een set voor volwassenen ontwikkeld. Wie de historische kathedraal wil opbouwen is wel even bezig. De volledige set bestaat uit 4.383 steentjes.

De Notre-Dame (Onze-Lieve-Vrouwekathedraal) is één van de populairste bezienswaardigheden in Parijs. De geschiedenis van de beroemde kathedraal gaat terug tot de twaalfde eeuw. Bisschop en bouwheer Maurice de Sully gaf toen opdracht voor de bouw van een nieuw godshuis op de plek van de Sint-Stefanuskathedraal, de eerste christelijke kerk van Parijs.

De LEGO-set
De LEGO-set in de Architecture-reeks
Bijzonder voor die tijd waren onder meer de zogeheten luchtbogen die de gewelven van buitenaf ondersteunen en het mogelijk maakten een voor die tijd ongekende hoogte te bereiken.

In 2019 brak een grote brand uit in de Notre-Dame waarbij onder meer de negentig meter hoge vieringtoren verloren ging. Dit onderdeel is recent gerestaureerd. Ook andere onderdelen van de aangetaste kathedraal worden momenteel onder handen genomen. Voor eind 2024 staat de heropening van het bouwwerk gepland.

Authentieke elementen

De LEGO-set toont de Notre-Dame van vóór de brand van 2019. De makers hebben geprobeerd zoveel mogelijk authentieke details in het bouwpakket te verwerken. Zo is bijvoorbeeld de kenmerkende gebogen achterkant van de kathedraal duidelijk te zien en bevat de set ook de klokkentorens, roosvensters en de centrale torenspits.

Het bouwpakket maakt onderdeel uit van de zogeheten Architecture-set. Eerder verschenen in deze reeks onder meer ook monumenten als de Arc de Triomphe, Kasteel Himeji, de Taj Mahal, de Grote Piramide van Gizeh en meer. De Notre-Dame is veruit de grootste set in deze reeks. Er zijn echter nog veel grotere LEGO-pakketten. Zo kent de fabrikant ook een Icons-lijn met bijvoorbeeld monumenten als het Colosseum en de Eiffeltoren. Deze dozen bevatten elk circa tienduizend steentjes.

De Notre-Dame-set is vanaf 1 juni te koop en kost circa 230 euro.

×