Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Hoe we de fiets van de Engelsen jatten

Veel mensen denken dat er zoiets bestaat als een typisch Nederlandse fiets. In werkelijk is deze fiets door ons ‘gestolen’ van de Engelsen. Rond 1880 importeerde ons land de Britse safety bike en in de decennia hierna eigenden we ons de fiets toe, vooral door helemaal niets aan het ontwerp te veranderen.

- ad -

Designhistoricus Timo de Rijk vertelt in onderstaandcollege van de Universiteit van Nederland meer over wij ons een fiets toe-eigenden die eigenlijk helemaal was bedacht door de Engelsen. Hij staat daarnaast onder meer stil bij hoe de fiets uitgroeide tot een symbool van nationalisme. En bij het Witte Fietsenplan, koninklijke fietstochtjes, de fiets in de Tweede Wereldoorlog, Turks Fruit en de rol van producenten als Gazelle en Batavus.


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • ‘Verkleefd aan den sterke drank’

  ‘Verkleefd aan den sterke drank’

  In alle koloniën van weldadigheid is sterke drank verboden. Dat begint in 1821. De leiding constateert: ‘Ongeloofelijk is het hoe zeer de jenever bij onze lage volksklassen misbruikt wordt.’Lees bericht »
 • Nederland failliet? Hoe Nederland in 1844 bijna bankroet ging

  Nederland failliet? Hoe Nederland in 1844 bijna bankroet ging

  De crisis. Je kunt geen krant openslaan of televisie aanzetten of het gaat wel over de financiële problemen in Nederland en Europa. In Nederland steggelen we over een nieuwe bezuinigingsronde, maar de Grieken bevinden zich waarschijnlijk in de lastigste situatie. …Lees bericht »
 • De lelijkste stad van de wereld

  De lelijkste stad van de wereld

  De serie ‘Peaky Blinders’ wint, na haar internationale doorbraak, nu ook aan populair in Nederland. Hoewel de serie gaat over het wel en wee van de criminele Shelby familie in het Birmingham van de jaren twintig, zijn de fictieve gebeurtenissen …Lees bericht »
 • De uitvinding van het kunstgebit

  De uitvinding van het kunstgebit

  In de achttiende eeuw werd het moderne kunstgebit uitgevonden in Frankrijk. Wie was de uitvinder van deze nuttige neptanden? En wat heeft de Slag bij Waterloo met kunstgebitten te maken?Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!