//

Hoe we de fiets van de Engelsen jatten

Gazelle Kwikstep fiets uit 1966 (cc - Ed Collier)
Gazelle Kwikstep fiets uit 1966 (cc - Ed Collier)

Veel mensen denken dat er zoiets bestaat als een typisch Nederlandse fiets. In werkelijk is deze fiets door ons ‘gestolen’ van de Engelsen. Rond 1880 importeerde ons land de Britse safety bike en in de decennia hierna eigenden we ons de fiets toe, vooral door helemaal niets aan het ontwerp te veranderen.

Designhistoricus Timo de Rijk vertelt in onderstaandcollege van de Universiteit van Nederland meer over wij ons een fiets toe-eigenden die eigenlijk helemaal was bedacht door de Engelsen. Hij staat daarnaast onder meer stil bij hoe de fiets uitgroeide tot een symbool van nationalisme. En bij het Witte Fietsenplan, koninklijke fietstochtjes, de fiets in de Tweede Wereldoorlog, Turks Fruit en de rol van producenten als Gazelle en Batavus.

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: