Hoe we de fiets van de Engelsen jatten

Veel mensen denken dat er zoiets bestaat als een typisch Nederlandse fiets. In werkelijk is deze fiets door ons ‘gestolen’ van de Engelsen. Rond 1880 importeerde ons land de Britse safety bike en in de decennia hierna eigenden we ons de fiets toe, vooral door helemaal niets aan het ontwerp te veranderen.

Designhistoricus Timo de Rijk vertelt in bovenstaand college van de Universiteit van Nederland meer over wij ons een fiets toe-eigenden die eigenlijk helemaal was bedacht door de Engelsen. Hij staat daarnaast onder meer stil bij hoe de fiets uitgroeide tot een symbool van nationalisme. En bij het Witte Fietsenplan, koninklijke fietstochtjes, de fiets in de Tweede Wereldoorlog, Turks Fruit en de rol van producenten als Gazelle en Batavus.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: