De (nostalgische) geschiedenis van tweewielerfabrikant Sparta

In 1917 werd in Apeldoorn de firma ‘Verbeek en Schakel, grossierderij in rijwielen en onderdelen’ opgericht. Deze firma zou van lokale fietsenmaker uitgroeien tot één van de grootste producenten van (motor)fietsen, brommers en meer recent van e-bikes in Nederland: Sparta. Bij CODA Apeldoorn wordt momenteel in een tentoonstelling stilgestaan bij de geschiedenis van dit Gelderse bedrijf.

/

Gazelle: een Nederlands fietsbedrijf

De fiets veroorzaakte een maatschappelijke revolutie in Nederland in de negentiende en twintigste eeuw. Als ‘paard der democratie’ was de fiets in Nederland een belangrijke ‘motor’ van maatschappelijke vooruitgang. In het boek Eeuw in versnelling (Uitgeverij Ambo|Anthos, 2018) gaat industrieel ontwerpster en voormalig uitgever Marian Rijk in op de geschiedenis van het fietsenmerk Gazelle.

//

Sporen van de Slag om de IJzer

In de periode 18-31 oktober 1914 werd de Slag om de IJzer gevoerd. Het werd snel duidelijk dat de Belgen en hun geallieerde bondgenoten het laatste strookje vrij België niet langer in handen konden houden, tenzij rigoureuze maatregelen werden genomen. Dat hield in dat het gebied tussen de IJzer en de spoorwegbedding van de spoorlijn Nieuwpoort-Diksmuide onder water moest worden

Geflirt op de fiets met Anne Frank

“Nederland fietsland.” Wie kent deze slogan niet? Voor de gemiddelde Nederlander is het zien van fietsers in allerlei soorten en maten een vertrouwd beeld. Rutte en Donner op de fiets richting het Binnenhof? Volstrekt normaal toch? Buitenlanders daarentegen wrijven zich de ogen uit bij het zien van al die maffe Nederlandse fietscapriolen.

Haags Historisch Museum lanceert geschiedenisapp

Het Haags Historisch Museum lanceert begin volgende maand een gratis geschiedenisapp voor de telefoon. De app, getiteld Vorstelijk en adellijk leven, voert gebruikers langs ruim veertig nog bestaande en soms verdwenen buitenplaatsen in Den Haag, Wassenaar, Voorschoten, Leidschendam, Voorburg en Rijswijk.

/

Fietsen langs de frontlijn

Tussen de Noordzee en de Zwitserse grens is vaak gevochten. De vele forten en vestingsteden staan er niet voor niets. In 1914 was het weer zover, en hoe. Mensen die gevormd waren door negentiende-eeuwse idealen en illusies raakten hier verzeild in een moderne oorlog met onvoorziene gevolgen. Aanvalsplannen die vaak jaren eerder waren bedacht, werden uitgevoerd en mislukten. Een exitstrategie

Woord ‘fiets’ komt van ‘vervangingspaard’

Over de oorsprong van het woord ‘fiets’ wordt al sinds 1886 gediscussieerd. Twee professoren van de Universiteit Gent denken nu de echte oorsprong van het woord te hebben gevonden. Het woord zou verwijzen naar het Duitse ‘ersatzpaard’, ofwel vervangingspaard.

/

Boek over Monets tijd in Zaandam

De Franse schilder Claude Monet (1840-1927) verbleef enige tijd in de Nederlandse stad Zaandam. Bij Uitgeverij Noord-Holland verschijnt binnenkort een boek waarin die periode wordt belicht. Claude Oscar Monet verbleef in 1871 vier maanden in Zaandam met vrouw en kind. Hij woonde er niet alleen, hij werkte er ook. Gedurende de tijd dat Monet in Zaandam verbleef was hij erg