“Verkeer is als bloed, wegen zijn aderen, een stolling kan zomaar leiden tot een infarct en dan zijn we doodziek.”
In 1917 werd in Apeldoorn de firma ‘Verbeek en Schakel, grossierderij in rijwielen en onderdelen’ opgericht. Deze firma zou van lokale fietsenmaker uitgroeien tot één van de grootste producenten van (motor)fietsen, brommers en meer recent van e-bikes in Nederland: Sparta. Bij CODA Apeldoorn wordt momenteel in een tentoonstelling stilgestaan bij de geschiedenis van dit Gelderse bedrijf.
De fiets veroorzaakte een maatschappelijke revolutie in Nederland in de negentiende en twintigste eeuw. Als ‘paard der democratie’ was de fiets in Nederland een belangrijke ‘motor’ van maatschappelijke vooruitgang. In het boek Eeuw in versnelling (Uitgeverij Ambo|Anthos, 2018) gaat industrieel ontwerpster en voormalig uitgever Marian Rijk in op de geschiedenis van het fietsenmerk Gazelle.
De Schotse uitvinder John Boyd Dunlop, die vooral bekend werd door zijn uitvinding van de rubber luchtband, overlijdt op 23 oktober 1921.
‘Asfaltterreur’ is een fraaie term uit Provokringen. De term werd voor het eerst gebezigd door ‘antirookmagiër’ Robert Jasper Grootveld midden jaren 1960.
Veel mensen denken dat er zoiets bestaat als een typisch Nederlandse fiets. In werkelijk is deze fiets door ons 'gestolen' van de Engelsen.
Het zeshonderd meter lange fietspad, dat is gemaakt van lichtgevende steentjes, werd woensdag onthuld door prinses Laurentien en de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel.
In de periode 18-31 oktober 1914 werd de Slag om de IJzer gevoerd. Het werd snel duidelijk dat de Belgen en hun geallieerde bondgenoten het laatste strookje vrij België niet langer in handen konden houden, tenzij rigoureuze maatregelen werden genomen. Dat hield in dat het gebied tussen de IJzer en de spoorwegbedding van de spoorlijn Nieuwpoort-Diksmuide onder water moest worden
Erfgoedhuis Zuid-Holland heeft een fietskaart langs resten van de Atlantikwall in de omgeving van Hoek van Holland ontwikkeld. Daarnaast is er een overzichtskaart gemaakt met informatie over eenenveertig bunkers verspreid door de hele provincie Zuid-Holland.
“Nederland fietsland.” Wie kent deze slogan niet? Voor de gemiddelde Nederlander is het zien van fietsers in allerlei soorten en maten een vertrouwd beeld. Rutte en Donner op de fiets richting het Binnenhof? Volstrekt normaal toch? Buitenlanders daarentegen wrijven zich de ogen uit bij het zien van al die maffe Nederlandse fietscapriolen.
Geen enkel vervoermiddel wordt zo met Nederland geassocieerd als de fiets. Toch fietsen we pas zo'n 150 jaar en is de fiets niet eens een Hollandse uitvinding.
De Nederlandse sportverslaggever Theo Koomen (1929-1984) is vooral bekend om de enthousiaste manier waarop hij verslag deed van wielerkoersen en andere sportwedstrijden. De journalist bekeek de wielersport echter ook kritisch en maakte daarbij niet alleen vrienden. In 1974 publiceerde hij zijn boek 25 jaar doping.
Wie probeert het grote wielrennen te begrijpen, met al z'n mystiek en dopingaffaires, moet hier beginnen. Kermiskoersen zijn plattelandsnostalgie, meestal zonder gouden randje.
Het Haags Historisch Museum lanceert begin volgende maand een gratis geschiedenisapp voor de telefoon. De app, getiteld Vorstelijk en adellijk leven, voert gebruikers langs ruim veertig nog bestaande en soms verdwenen buitenplaatsen in Den Haag, Wassenaar, Voorschoten, Leidschendam, Voorburg en Rijswijk.
Tussen de Noordzee en de Zwitserse grens is vaak gevochten. De vele forten en vestingsteden staan er niet voor niets. In 1914 was het weer zover, en hoe. Mensen die gevormd waren door negentiende-eeuwse idealen en illusies raakten hier verzeild in een moderne oorlog met onvoorziene gevolgen. Aanvalsplannen die vaak jaren eerder waren bedacht, werden uitgevoerd en mislukten. Een exitstrategie
Over de oorsprong van het woord ‘fiets’ wordt al sinds 1886 gediscussieerd. Twee professoren van de Universiteit Gent denken nu de echte oorsprong van het woord te hebben gevonden. Het woord zou verwijzen naar het Duitse ‘ersatzpaard’, ofwel vervangingspaard.
De Franse schilder Claude Monet (1840-1927) verbleef enige tijd in de Nederlandse stad Zaandam. Bij Uitgeverij Noord-Holland verschijnt binnenkort een boek waarin die periode wordt belicht. Claude Oscar Monet verbleef in 1871 vier maanden in Zaandam met vrouw en kind. Hij woonde er niet alleen, hij werkte er ook. Gedurende de tijd dat Monet in Zaandam verbleef was hij erg
Een Duitser die tijdens de Tweede Wereldoorlog een fiets stal in het Gelderse Nijkerk heeft spijt van zijn daad en wil een nieuwe fiets betalen. De Sint Catharina Parochie in Nijkerk meldde dat vandaag.
De Schotse uitvinder John Boyd Dunlop werd bekend door zijn uitvinding van de rubber luchtband.
De Duitser Karl Drais wordt gezien als de uitvinder van de fiets. In 1816 maakte hij een zogenaamde loopfiets, ook wel 'velocipede en draisine' genoemd.