Dark
Light

Honderden tekeningen Marten Toonder gevonden

Auteur:
1 minuut leestijd

Gouache van Marten Toonder bij een verhaal van Phiny Dick – Afb: Museum Meermanno
In het archief van Uitgeverij Van Goor in Den Haag zijn donderdag ongeveer vijfhonderdvijftig originele tekeningen en tien gouaches van Marten Toonder en Phiny Dick gevonden. Museum Meermanno heeft dat bekendgemaakt.

Het archief van de uitgeverij bevindt zich in het museum. De ontdekking werd gedaan tijdens het onderzoek voor een kleine tentoonstelling over Phiny Dick (1912-1990), kinderboekenillustrator en –schrijfster en echtgenote van Marten Toonder. In de mappen met werk van Phiny Dick in het archief van de uitgever werden originele gouaches voor onder andere de omslagen voor Olli Fant uit Poppelo uit 1940 en Pom van de Pom-heuvel van Marten Toonder aangetroffen.

Van Phiny Dick zelf werden ook diverse originelen gevonden. Van de gevonden tekeningen en gouaches is ongeveer de helft van de hand van Marten Toonder. Deze week werd in Nederland op verschillende manieren stilgestaan bij de honderdste geboortedag van de striptekenaar en schrijver.

Bij het onderzoek was onder meer Hans Matla van het Nederlands Instituut voor Beeld en Boekillustratie (NIBBI) aanwezig. Malta is stripverzamelaar en Toonder-kenner en herkende het werk van Toonder. Ook herkende hij in verschillende tekeningen de hand van zowel Toonder, als Dick. Hier gaat het dus om tekeningen die zij samen zouden hebben gemaakt. De stripverzamelaar:

“Dit is een ongelofelijke ontdekking, en dat in het Toonderjaar. We hebben het niet over één originele tekening, maar over vijfhonderdvijftig! Het prachtige werk is ruim 60 jaar oud en nog helemaal in top staat, fantastisch!

De kleine souterraintentoonstelling over Phiny Dick, die wordt georganiseerd in het kader van het Toonderjaar, is te zien van 20 mei tot en met 16 september 2012 in Museum Meermanno in Den Haag.

×