Hotel de Wereld is internationaal rijksmonument

Hotel de Wereld – Foto: CC/Doorwerth
Hotel de Wereld in Wageningen is sinds vorige week een internationaal rijksmonument. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft het hotel daarvoor het internationale kenteken toegekend, meldt de Universiteit Wageningen.

In het hotel werd op 5 mei 1945 door de geallieerden onderhandeld met de kolonel-generaal Johannes Blaskowitz over de overgave van de Duitse bezetter in Nederland.


In en rond het hotel, tegenwoordig eigendom van Universiteit Wageningen, wordt op 5 mei al ruim zestig jaar het eind van de oorlogshandelingen in Nederland herdacht.

- advertentie -

Het hotel is enkele jaren geleden gerestaureerd en momenteel weer in gebruik als hotel en restaurant. De zogenaamde ‘capitulatiezaal’ – waar de onderhandelingen in mei 1945 plaatsvonden tussen Foulkes, Prins Bernard, Blaskowitz en Reichelt – wordt voor de huidige en toekomstige generaties in oorspronkelijke staat gehouden.

Om aan te geven dat Hotel de Wereld een beschermd monument is wordt bij de ingang op korte termijn een blauw-wit schildje geplaatst. Dit schildje roept op tot eerbiediging van het erfgoed door strijdende partijen tijdens gevechtshandelingen. Deze afspraak is vastgelegd in het verdrag van Den Haag in 1954.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: