Het begrip capitulatie is bekend uit de oorlogsgeschiedenis en betekent ‘overgave’. Een leger of een land dat capituleert geeft zich officieel over aan de tegenstander.
De vondst was voor de archeologen een grote verrassing omdat de toren op geen enkele oude kaart van de stad voorkomt.
Velen verwarren het capitulatiedocument van 4 mei 1945 met de overgavebevelen (Orders on the Surrender) van 5 mei 1945. Die bevelen dienden ter implementatie of uitvoering van het capitulatiedocument.
In het hotel werd op 5 mei 1945 door de geallieerden onderhandeld met de kolonel-generaal Johannes Blaskowitz over de overgave van de Duitse bezetter in Nederland.
Bij museum De Casteelse Poort is binnenkort de tentoonstelling Achter ons roffelt de oorlogstrom – Wageningen tijdens de grote oorlog te zien. De tentoonstelling is georganiseerd omdat het dit jaar exact honderd jaar geleden is dat ons land voor het eerst te maken kreeg met een wereldoorlog.
Hotel de Wereld in Wageningen is sinds vorige week een internationaal rijksmonument. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft het hotel daarvoor het internationale kenteken toegekend, meldt de Universiteit Wageningen.
Verschillende veteranen uit de Tweede Wereldoorlog en deelnemers aan militaire missies in Irak en Afghanistan zijn boos over de deelname van zogenaamde ‘nepveteranen’ aan het jaarlijkse 5 mei-defilé in Wageningen. Dat schrijft de Telegraaf dinsdag.
In Wageningen staat een oude barak die momenteel nog dienst doet als clubhuis van een plaatselijke damvereniging. Een van de leden van die vereniging, Anton van Drumpt, is nu op zoek naar de herkomst van de barak.
In Wageningen is donderdag het monument Vrijheidsvuur geplaatst. Over het monument is in de Gelderse stad de afgelopen jaren veel te doen geweest.