Dark
Light

Houtsnedes Escher gevonden bij kringloop

Auteur:
1 minuut leestijd

Afb: De Eland/Van Gendt Book Auctions
Een particulier heeft onlangs bij een kringloopwinkel een boek gevonden met daarin vijfentwintig houtsnedes van de vermaarde Nederlandse lithograaf en houtsnijder M.C. Escher (1898-1972). Veilinghuis De Eland/Van Gendt Book Auctions heeft dat bekendgemaakt.

Het gaat om houtsnedes uit 1932 die allemaal door Escher zelf zijn gesigneerd. Het veilinghuis verwacht dat het boek met houtsnedes tussen de 1500 en 2500 euro zal opbrengen.

Maurits Cornelis Escherwerd onder meer bekend met zijn houtsneden en lithografieën met ingenieuze ruimtelijke constructies. Een van zijn topstukken is het werk Metamorphose II. De kunstenaar maakte dit werk tussen 1939 en 1940. Op de vier meter lange houtsnede zijn verschillende motieven te zien die stapsgewijs in elkaar overlopen om uiteindelijk te eindigen in het hetzelfde patroon als waarmee de reeks begon. Dit soort werken stonden voor Escher symbool voor de oneindigheid.

In Diemen wordt volgende week ook een collectie handgeschreven brieven van dichteres M. Vasalis geveild. Verder wordt er onder meer een olieverfschilderij van kunstenares Charley Toorop (1891-1955) in de verkoop gebracht.

×