Week van de koloniale geschiedenis

Houtsnedes Escher gevonden bij kringloop

Afb: De Eland/Van Gendt Book Auctions
Een particulier heeft onlangs bij een kringloopwinkel een boek gevonden met daarin vijfentwintig houtsnedes van de vermaarde Nederlandse lithograaf en houtsnijder M.C. Escher (1898-1972). Veilinghuis De Eland/Van Gendt Book Auctions heeft dat bekendgemaakt.

Het gaat om houtsnedes uit 1932 die allemaal door Escher zelf zijn gesigneerd. Het veilinghuis verwacht dat het boek met houtsnedes tussen de 1500 en 2500 euro zal opbrengen.

Maurits Cornelis Escher

- advertentie -werd onder meer bekend met zijn houtsneden en lithografieën met ingenieuze ruimtelijke constructies. Een van zijn topstukken is het werk Metamorphose II. De kunstenaar maakte dit werk tussen 1939 en 1940. Op de vier meter lange houtsnede zijn verschillende motieven te zien die stapsgewijs in elkaar overlopen om uiteindelijk te eindigen in het hetzelfde patroon als waarmee de reeks begon. Dit soort werken stonden voor Escher symbool voor de oneindigheid.

In Diemen wordt volgende week ook een collectie handgeschreven brieven van dichteres M. Vasalis geveild. Verder wordt er onder meer een olieverfschilderij van kunstenares Charley Toorop (1891-1955) in de verkoop gebracht.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: