Week van de koloniale geschiedenis

Huis Doorn blijkt veel ouder dan gedacht

In de bodem rondom Huis Doorn, het voormalige woonhuis van de Duitse keizer Wilhelm II, zijn resten ontdekt van bouwactiviteiten uit de tweede helft van de vijftiende eeuw. Tot nu toe was niet bekend dat er in die tijd al is gebouwd op de plek waar nu een museum over de Eerste Wereldoorlog is gevestigd.


De meldt Museum Huis Doorn maandag.

De fundamenten kwamen aan het licht bij graafwerkzaamheden voor de aanleg van een beveiligingssysteem. Aan de hand van de archeologische vondsten is vastgesteld dat er in de vijftiende eeuw een kasteel met drie ronde en een vierkante toren stond. Naast de vierkante hoektoren bevond zich een poortgebouw.

“Uit handschriften was bekend dat de domproost (een van de hoogste bestuurders in het gebied Utrecht) op de plek van Huis Doorn heeft gewoond. Maar tot nu toe was niet bekend hoe zijn residentie eruit zag.”

Ingrijpend verbouwd

De gevonden resten bewijzen volgens het museum dat er vanaf 1350 een kasteel in Doorn heeft gestaan, dat in de vijftiende eeuw ingrijpend is verbouwd. Mogelijk hebben de twee Utrechtse burgeroorlogen uit die tijd daar iets mee te maken, denken historici. Zij gaan nader onderzoek doen.

- advertentie -

Het huidige Huis Doorn dateert uit de achttiende eeuw. Toen is het opgetrokken als een neoclassicistisch landhuis. De laatste bewoner was de Duitse keizer Wilhelm II, die zich daar terugtrok nadat hij de Eerste Wereldoorlog had verloren.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: