Dark
Light

Hunebedschilderij Willem Roelofs geschonken aan Drents Museum

2 minuten leestijd
Willem Roelofs, Hunebed bij Tynaarlo, circa 1861
Willem Roelofs, Hunebed bij Tynaarlo, circa 1861, olieverf op doek, 83 x 153 cm, schenking Kamer van Koophandel. Foto: JAV Studios

Het Drents Museum heeft het schilderij Hunebed bij Tynaarlo van Willem Roelofs (1822-1897) dankzij een schenking van de Kamer van Koophandel Utrecht aan de collectie toe kunnen voegen. Het sfeervolle schilderij was tot nu toe onbekend bij het grote publiek, maar werd recentelijk herontdekt in de bedrijfscollectie van de Kamer van Koophandel.

Als voorloper van de Haagse School, schildert Roelofs op verschillende plekken, waaronder Drenthe. Na uitgebreide restauratie is het hunebedschilderij vrijwel in originele staat hersteld. De nieuwe aanwinst is tot en met eind mei te zien in het museum in Assen.

Schilders van Drenthe

Nadat de Kamer van Koophandel het schilderij van Willem Roelofs ontdekte, zocht de organisatie met hulp van het Centraal Museum Utrecht naar een goede plek voor het schilderij. Die werd uiteindelijk Assen gevonden. Daar krijgt het werk een vaste plaats in de collectie Schilders van Drenthe. Annemiek Rens, hoofdconservator van het Drents Museum:

‘Dit grote schilderij laat op een treffende manier zien hoe Drenthe kunstenaars inspireerde. Het vormt een waardevolle aanvulling op de collectie’.

Op het schilderij is hunebed D6 afgebeeld, dat iets ten oosten van de spoorlijn tussen Assen en Groningen ligt. Het is een van de kleinste hunebedden in Drenthe. Toch lijkt het megalithische grafwerk op het schilderij van Willem Roelofs vrij groot ten opzichte van de omgeving. Het Drents Museum:

“Roelofs was breed wetenschappelijk geïnteresseerd. De bijzondere geschiedenis van de hunebedden, die toen al enige keren was gepubliceerd in boeken en artikelen, sloot daarbij aan. Beschrijvingen van hunebedden stonden vaak vol met historische en religieuze verwijzingen. Deze voorstelling heeft een mysterieuze sfeer: het hunebed staat op een verlaten vlakte, waar alleen de herder, zijn schaapskudde en een groepje kraaien te vinden zijn.”

Het hunebed van Tynaarlo - Willem Roelofs, 1861
Het hunebed van Tynaarlo – Willem Roelofs, 1861 – Schilderij dat eveneens te zien is in het Drents Museum

Willem Roelofs was een van de eerste kunstenaars die Drenthe ontdekte. Al in 1848 presenteerde hij zijn eerste Drentse schilderij Vue prise sur la Drenthe op de Brusselse salon. In 1861 maakte Roelofs een uitgebreide reis door Drenthe die begon in Tynaarlo. Hier maakte hij meerdere schetsen van het hunebed D6, die hij vervolgens uitwerkte. Het Drents Museum heeft een vergelijkbaar werk Het hunebed van Tynaarlo uit 1861 in langdurig bruikleen van het Kunstmuseum Den Haag.

Boek: Hunebedden in Drenthe en Groningen

×