/

Idaho – Amerikaanse staat

Idaho - Amerikaanse staat
Idaho - Amerikaanse staat

Idaho, in het noordoosten gelegen staat van Amerika. Bijnamen van de staat Idaho zijn Gem Sate en Potato State. Idaho heeft een totale oppervlakte van 216.632 km², waarvan slechts 1 procent uit water bestaat, en ongeveer 1,5 miljoen inwoners. Hoofdstad van Idaho is Boise.

De staat Idaho werd voor de komst van Europeanen bevolkt door indianenstammen zoals de Nez Perce en Shoshone-indianen. Ook nu nog zijn er in de staat enkele grote reservaten te vinden waar indianen leven.

De eerste westerlingen die het gebied bereikten en verkenden waren Meriwether Lewis and William Clark. In opdracht van de toenmalige Amerikaanse president Thomas Jefferson maakten ze in 1805 een reis door het continent. Na deze reis volgden al snel andere Amerikanen hun voorbeeld en bevolkten ze het gebied.

De staat Idaho in het rood gemarkeerd
De staat Idaho in het rood gemarkeerd

Idaho werd op 4 maart 1863 officieel een Amerikaans Territorium. Dik bevolkt was het gebied toen nog niet. Er woonden toen ongeveer 17.000 mensen. Wel reisden er veel mensen door het gebied. Vooral tijdens de Goldrush van Californië van 1849.

Op 3 juli 1890 trad Idaho officieel, als 43ste, toe tot de Verenigde Staten.

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: