Dark
Light

Kentucky – Amerikaanse staat

“United We Stand, Divided We Fall”
Auteur:
1 minuut leestijd
Kentucky - Amerikaanse staat
Kentucky - Amerikaanse staat

Staat in het westen van Amerika. Kentucky heeft een totale oppervlakte van 104.749 km² en ongeveer 4,3 miljoen inwoners. Bijnaam van de staat luidt Bluegrass State.

Zegel van Kentucky
Zegel van Kentucky
Aan de naam van de staat is al te zien dat het gebied vroeger bewoond werd door verschillende indianenstammen. De naam Kentucky is namelijk afgeleid van het indiaanse Ken-tah-teh wat zoveel betekent als ‘land van morgen’.

De huidige staat Kentucky maakte vroeger deel uit van de staat Virginia. Op 1 juni 1792 werd Kentuky officieel een aparte staat en trad het toe tot de Verenigde Staten. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) verklaarde de staat zich aanvankelijk neutraal, maar nadat in september 1861 een leger van de Geconfedereerde zuidelijke staten van Amerika de staat binnenviel koos Kentucky toch de kant van de Unie van noordelijke staten.

De staat Kentucky in het rood gemarkeerd
De staat Kentucky in het rood gemarkeerd

Vlag en motto

Motto van de staat KentuckyDe vlag van Kentucky is ontworpen door de Amerikaanse kunstdocent Jesse Cox en werd in 1918 in gebruik genomen. Op de blauwe vlag is het zegel van de staat te vinden waarin twee vrienden te zien zijn die elkaar omarmen. Om deze afbeelding heen is het beroemde motto van de staat te vinden: “United We Stand, Divided We Fall”. Deze zin is afkomstig uit het lied The Liberty Song dat tijdens de Amerikaanse Revolutie (1775-1783) veel gezongen werd. Onder het zegel zijn twijgjes te zien.

×