Dark
Light

Californië – Amerikaanse staat

1 minuut leestijd
Vlag van de Amerikaanse staat Californië
Vlag van de Amerikaanse staat Californië

Californië, aan de westkust van Amerika gelegen staat. Met 411.049 km² een van de grootste staten. De staat heeft ongeveer 39,5 miljoen inwoners en als bijnaam Golden State. Hoofdstad van Californië is Sacramento.

Europeanen zetten vanaf 1540 voet op Californische bodem. Met name Spanjaarden trekken het gebied vanuit Mexico in. De echte kolonisatie van Californië begon echter pas in 1769. Tegelijk met deze kolonisering begon de missionering. Talloze franciscanen proberen de oorspronkelijke bevolking te bekeren tot het christendom. Een van de bekendste van deze in Californië actieve missionarisen is de franciscaan Junipero Serra, die door zijn werk zelfs de bijnaam Apostel van Californië kreeg.

Mexico

In 1822 wordt Californië onderdeel van Mexico. Dit na de revolutie in Mexico die er voor zorgde dat het land onafhankelijk werd van Spanje. De Amerikanen waren echter zeer geïnteresseerd in de staat. Tijdens de Mexicaans-Amerikaanse oorlog, die duurde van 1846 tot 1848, verklaarde Californië zich onafhankelijk van Mexico en ging het verder onder de naam Bear Flag Republic. Nadat er in 1848 een eind is gekomen aan de Mexicaans-Amerikaanse oorlog wordt Californië door de VS opgenomen.

De staat Californië in het rood gemarkeerd
De staat Californië in het rood gemarkeerd

California Gold Rush

Datzelfde jaar (’48) wordt er voor het eerst goud gevonden in Californië. Dit in het water van de American River bij het stadje Coloma in de buurt van Sacramento. Het bericht over de goudvondst verspreidt zich snel en leidt tot de California Gold Rush. Honderdduizenden goudzoekers doorzoeken het gebied op jacht naar goud. Tijdens de eerste jaar wordt er inderdaad veel goud gevonden.

×