///

De ramp met de Junyo Maru (1944)

Schip vol krijgsgevangenen getorpedeerd
De Junyo Maru
De Junyo Maru

Op 18 september 1944, exact zeventig jaar geleden, torpedeerde een Britse onderzeeboot een Japans vrachtschip, de Junyo Maru. Aan boord bevonden zich ongeveer 2500 Amerikaanse, Australische, Britse en Nederlandse krijgsgevangenen en 4200 Javaanse werkslaven.

Het gaat om een van de grootste scheepsrampen uit de geschiedenis waarbij maar liefst 5600 mensen om het leven kwamen.

Sumatra-spoorlijn

Hoewel het slachtofferaantal vier keer hoger ligt dan dat van de ramp met de Titanic, is het verhaal van de Junyo Maru niet erg bekend. Televisieprogramma Andere Tijden weidde er twaalf jaar geleden wel een uitzending aan.

De meeste krijgsgevangenen aan boord van het Japanse schip hadden de Nederlandse nationaliteit. Ongeveer honderd van hen overleefden de Junyo Maru-scheepsramp. Tijdens de aanleg van de Sumatra-spoorlijn tussen Pakan Baroe en Muare kwamen niet veel later nog eens tien van deze Nederlanders om het leven.

Hell Ships naar Sumatra

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: