IJsselkogge wordt boven water gehaald

De Kamper kogge op zee – Foto: ArcheoProjecten

Een vijftiende-eeuws scheepswrak dat vorig jaar bij Kampen werd gevonden, wordt volgend jaar uit de IJssel gehaald. Rijkswaterstaat heeft dat bekendgemaakt.

Kampen in 1652, Blaeu


Het schip, een zogenaamde kogge, werd gevonden tijdens rivierwerkzaamheden. Het wrak is met een afmeting van twintig bij acht meter relatief groot. Het is een vrij unieke vondst waar wereldwijd belangstelling voor is. Afgelopen jaar is de kogge uitvoerig onderzocht en nu dus besloten om het wrak boen water te halen. Volgens Rijkswaterstaat is dat beter voor de waterveiligheid en de scheepvaart.

- advertentie -

Hans Brouwer van Rijkswaterstaat:

Het wrak opgraven is niet duurder dan het wrak in de bodem laten liggen. Laten we de kogge liggen, dan moeten we extra maatregelen nemen om het schip te beschermen, bijvoorbeeld met een stenen onderwater drempel. Dit zou echter weer een obstakel zijn voor de scheepvaart. Naast de voordelen voor waterveiligheid en scheepvaart kunnen de mensen leren van ons rijke Hanzeverleden, waar de kogge onlosmakelijk mee verbonden is.

Uit archeologisch onderzoek bleek eerder al dat het gevonden schip eeuwen geleden doelbewust is afgezonken om de IJssel in bedwang te houden. De kogge is grotendeels intact. In de nabijheid zijn nog twee kleinere rivierschepen en onderdelen van de kogge aangetroffen. Brouwer:

Hiermee kon men de onstuimige en verzandende IJssel in de gewenste richting sturen, zeg maar
middeleeuws watermanagement.

De IJssel was al vanaf de vroege middeleeuwen een bevaarbare rivier. Gedurende de Hanzetijd, die duurde van de dertiende tot en met de vijftiende eeuw, was de rivier daarom een druk bevaren vaarweg. Koggeschepen vaarden tussen de verschillende handelssteden. De schepen waren ontworpen om zowel op zee als op de rivier te varen.

Lees ook: Het mysterie van de IJsselkogge

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: