Week van de koloniale geschiedenis

Inca’s drogeerden kinderen voordat ze geofferd werden

Wetenschappers hebben ontdekt dat drie kinderen die zo´n vijfhonderd jaar geleden door de Inca´s werden geofferd, in de periode voor hun overlijden werden gedrogeerd. Dat meldt de BBC dinsdag.

De Llullaillaco-vulkaan is 6739 meter hoog – Foto: CC
De wetenschappers onderzochten het haar en de maaginhoud van drie mummies van kinderen die in de Inca-tijd werden geofferd. De mummies werden in 1999 ontdekt in een afgesloten tombe in de buurt van de top van de bijna zevenduizend meter hoge Llullaillaco-vulkaan in Argentinië. Zo’n vijfhonderd jaar geleden werden ze in de tombe achtergelaten: een meisje van ongeveer dertien jaar en twee jongere kinderen, een jongen en een meisje, van een jaar of vijf.

Een van de onderzoekers verklaart tegenover de BBC dat het lijkt of de kinderen slapen. Hun mummies zijn zeer goed bewaard gebleven. De afgelopen tijd zijn ze uitvoerig onderzocht. Wetenschappers ontdekten dat de kinderen in de laatste weken voor hun overlijden alcohol toegediend kregen. Ook zouden ze, vanaf een jaar voor hun overlijden, regelmatig coca-bladeren krijgen zodat ze steeds rustiger werden en uiteindelijk op het juiste moment verdoofd in de grafkamer konden worden gelegd.

Llullaillaco-maagd

De wetenschappers stellen dat het meisje van dertien vanwege haar maagdelijkheid waarschijnlijk een hogere status had dan de andere twee geofferde kinderen. Haaronderzoek toonde aan dat zij vanaf een jaar voor jaar overlijden ineens veel meer coca-bladeren nuttigde dan voor die tijd. Ook zou ze vanaf een jaar voor haar overlijden een ander dieet zijn gaan volgen. Waarschijnlijk werd ze op dat moment geselecteerd als kindoffer.

- advertentie -

De maagd was ook zeer goed verzorgd, tekenen van mishandeling werden niet aangetroffen. Het haar van het meisje is zeer goed verzorgd en ze kreeg mooie kleding aan. Waarschijnlijk overleden de kinderen door de combinatie van alcohol en de kou vrij snel nadat ze in het graf waren gelegd.

Kalender

Volgens Spaanse bronnen offerden de Inca’s kinderen om uiteenlopende redenen. Bijvoorbeeld in tijden waarin zich verschillende natuurrampen voordeden, maar er was ook een vaste kalender voor de offerrituelen.

De onderzoeksresultaten zijn deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine Proceedings of the National Academy of Sciences..

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: